Vier vijfde Nederlanders overtuigd van individuele impact op klimaat /reageer

Vier vijfde Nederlanders overtuigd van individuele impact op klimaat
  • door: Redactie Sync
    over: duurzaam, consumenten
    op: 17 juni 2021
  • Tachtig procent van de Nederlanders gelooft dat hij als individu kan bijdragen aan een beter klimaat

  • Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zelfstroom

Maar liefst tachtig procent van de Nederlanders gelooft dat hij als individu kan bijdragen aan een beter klimaat. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zelfstroom onder 1.055 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Deze overtuiging lijkt zich te vertalen in een verantwoordelijkheidsgevoel. Zo vindt ruim zeven tiende van de Nederlanders het belangrijk om zijn of haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Nederlanders jonger dan dertig jaar zijn het minst optimistisch over hun eigen bijdrage. Zo denkt 74 procent van hen dat hij of zij als individu een verschil kan maken en vindt 61 procent zo klimaatbewust mogelijk leven belangrijk. “Het is positief dat de meeste Nederlanders in hun eigen bijdrage geloven”, zegt Miranda Berkhof, CEO van Zelfstroom. “Omdat jongeren de klimaatcrisis als een collectief probleem beschouwen, verbaast het mij niet dat zij hier sceptischer tegenover staan. Het ís ook een collectief probleem, maar de oplossing hoeft dat niet perse te zijn. Als iedereen een stap in de goede richting zet, is de totale impact enorm.”

Daad bij woord

Het klimaatbewustzijn van Nederlanders uit zich ook in daden. Zo blijkt uit het onderzoek dat driekwart van alle respondenten daadwerkelijk zijn best doet om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat. Mogelijk dat kennisgebrek de goede bedoelingen in de weg staat. Een op de drie Nederlanders weet namelijk niet op welke manier hij of zij meer kan bijdragen. Berkhof: “Er zijn veel manieren waarop je een steentje kunt bijdragen, maar niemand kan alles tegelijk doen. Kijk vooral wat bij jou past. Zo kan voor sommigen het huis verduurzamen een logische stap zijn, terwijl het anderen beter past om elektrisch te gaan rijden.”

Duwtje in de rug

Verder blijkt dat Nederlanders kosten en baten afwegen wat betreft klimaatbewust leven. Zo vindt 41 procent van hen dat er onvoldoende persoonlijke voordelen zitten aan klimaatbewust leven. Berkhof: “Wij merken dat Nederlanders allereerst een financieel duwtje in de rug nodig hebben richting klimaatbewust leven. Daarna groeit het besef dat ze goed bezig zijn en volgt de rest vanzelf. Met de juiste incentives kunnen we als individu en als land grote stappen zetten.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.