Vieze sneeuw verklaart klimaatverandering /8 reacties

Vieze sneeuw verklaart klimaatverandering

Check ook:

Zuidpool-toerist is grote vervuiler
Berg in Flevoland zal klimaat veranderen

Amerikaanse wetenschappers hebben weer een factor gevonden met een onverwacht sterke uitwerking op het klimaat. Met roet vervuilde sneeuw blijkt minstens 19 procent van de wereldwijde opwarming van het klimaat te kunnen verklaren. In het arctisch gebied tekent “vieze sneeuw” zelfs voor 94 procent van de klimaatverandering in de laatste 200 jaar. Het effect wordt veroorzaakt doordat vieze sneeuw warmte kan absorberen, terwijl hagelwitte sneeuw praktisch alle inkomende zonnewarmte reflecteert.

Albedo-effect

Het ijs-albedo-effect is dè terugkoppeling waardoor de aarde een afwisseling van ijstijden en interglacialen kent. Als de ijskappen eenmaal flink gaan groeien (bijvoorbeeld door het Milankovitch effect) dan is er geen houden meer aan: ons aardbolletje wordt steeds witter en reflecteert steeds meer zonlicht (wolken doen dat ook maar dit terzijde), de ijskappen groeien verder en we zitten in een ijstijd. Over het effect van minder-witte-sneeuw was tot op heden weinig bekend.

Wetenschappers van de University of Califonia in Irvine (UCI) zijn het effect van vieze sneeuw eens met computermodellen gaan uitrekenen. “Roetdeeltjes die op sneeuw terecht komen warmen de poolstreken op,” aldus Charlie Zender, associate professor aardwetenschappen aan de UCI en co-auteur van de studie. “Roet warmt heel snel op. Het is alsof we kleine oventjes in het sneeuwdek inbouwen.”

Klimaatmodellen

De studie, die deze week verschijnt in Journal of Geophysical Research laat op basis van berekeningen met wereldwijde klimaatmodellen de volgende getallen zien: van de 0,8 graden opwarming die is gemeten in de laatste 200 jaar kan 0,1 tot 0,15 graden verklaard worden door vieze sneeuw (19 percent). Als je puur kijkt naar het Arctisch gebied is het effect nog veel spectaculairder: van de 1.6 graden opwarming over de laatste 200 jaar wordt 0.5 tot 1.5 graden verklaard door vieze sneeuw (tot 94 procent). Het effect was duidelijk hoger in jaren met veel bosbranden.

Meetbaar resultaat

Vieze sneeuw komt sinds de Industriële Revolutie voor in Oost-Azië, Noord-Europa en het Noordoosten van de Verenigde Staten. Daar waar het roet ervoor zorgt dat het sneeuwdek helemaal wegsmelt, is het effect nog groter. De toch al donkere ondergrond wordt door het roet nog donkerder waardoor een extra opwarming van wel 3 graden Celsius mogelijk wordt. Zender is van mening dat zijn studie serieus moet worden genomen door de beleidsmakers: beperking van de roetuitstoot - en dan met name in de herfst en winter - kan een slok op een borrel schelen. In tegenstelling tot beperking van de CO2-uitstoot, zou dergelijk beleid direct een meetbaar resultaat opleveren.

Reageren via Facebook

Over Hajo Smit

Hajo Smit (1966) studeerde in 1991 als milieu- en klimaatdeskundige cum laude af aan de Wageningen Universiteit. Vervolgens ontwikkelde hij zich tot journalist en marketingconsultant. Als freelancer opereert hij voornamelijk vanuit zijn eenmanszaak freewriter.nl.