Vijf manieren (en meer) om digitaal een bank te beroven /reageer

Vijf manieren (en meer) om digitaal een bank te beroven

Eerder dit jaar wandelde een man in Noord-Londen bij een filiaal van Barclays naar binnen en stal £1.3 miljoen (ruim € 1,5 miljoen) zonder een bankbiljet te hebben aangeraakt. Hij stelde zich voor als it-monteur en installeerde een apparaatje om het bedragje elektronisch te kunnen incasseren.  Geen gedoe meer met pistolen, maskers en gegijzelden.

De man installeerde een apparaat dat normaal gebruikt wordt om meer computers tegelijk te kunnen bedienen. Door hun ‘multitoetsenbord’ te verbinden met de router, de ‘verkeersagent’ in een netwerk, kregen de bankrovers via hun telefoon toegang tot het netwerk. Die gebruikten ze om geld naar de eigen rekening over te maken. Barclays ontdekte de diefstal een dag later. “Het lastige is om de transactie niet in de bank te laten plaatsvinden, maar het geld over te hevelen naar een plaats waar je er bij kan zonder tijdens het proces gevat te worden,” zegt beveiligingsonderzoeker Steven Murdoch in het blad New Scientist. Het blad koppelt er meteen een les aan hoe je op een moderne manier banken kunt beroven.  De meeste methoden zijn overigens hoog en breed bekend. De boeven in Noord-Londen waren een tikje inventiever.

2. Als je de bank niet kunt pakken, pak de klanten. De meeste mensen openen geen nepberichten van banken, maar niet iedereen is zo wijs, daarmee hun gebruikersnaam en wachtwoord weggevend. Banken werken aan of hebben vaak al een tweede verdedigingslinie tegen ongeautoriseerde toegang tot de rekening, maar er zijn er nog steeds banken die die niet hebben.

3. Een derde manier die New Scientist noemt is te profiteren van afronding.  Als je geld wisselt, dan wordt dat laatste cijfer afgerond. Bij een normaal bedrag maakt dat weinig uit, maar wel als je 1 $ct omwisselt. Dat levert  omgewisseld in ponden afgerond 1 penny op; een aardige winst. Als je nu een  programma hebt dat dat vele malen achter elkaar doet ben je spekkoper. Banken hebben daar wel verweer tegen, maar toch zijn er banken beroofd van aanzienlijke sommen voor ze het in de gaten hadden.