Sensoren tegen zoekgeraakte spullen in ziekenhuis /reageer

Sensoren tegen zoekgeraakte spullen in ziekenhuis

In de Nederlandse ziekenhuizen raken jaarlijks talloze voorwerpen zoek. En door het belichten van slapende kasplanten verbruikt de tuinindustrie veel meer energie dan nodig is. Beide problemen zijn op te lossen door de draadloze sensornetwerken van het project Sensor Technology On Radio Modules (STORM).

“Het kwijtraken van voorwerpen in ziekenhuizen is een serieus probleem”, zegt Siebren de Vries, directeur van het ICT-bedrijf Chess. “Het zoeken kost veel tijd en daardoor worden meer spullen aangeschaft dan nodig is.” Met behulp van een draadloos sensornetwerk kan ieder item op elk moment worden opgespoord.

Infuuspompjes

Het is een van de toepassingsgebieden van het project STORM. Het project beoogt de ontwikkeling van applicaties voor draadloze sensornetwerken, bestaande uit duizenden ‘knopen’ die draadloos communiceren met een centraal computernetwerk. De knopen bevateen een chip met een geheugen, een radio, een batterij en een antenne. Ze zijn bijvoorbeeld te bevestigen op voorwerpen in een ziekenhuis die gemakkelijk zoek raken. Dit geldt voor infuuspompjes, meetapparaten, monitorapparatuur en talloze andere zaken die voortdurend worden verplaatst.

De knopen kunnen bovendien sensoren bevatten van elk type. Met behulp van sensoren die de temperatuur meten, is bijvoorbeeld te controleren of een medicijnkarretje niet te warm wordt.