Sensoren tegen zoekgeraakte spullen in ziekenhuis /reageer

Groeicyclus

Een ander toepassingsgebied is de belichting van kassen. Meestal zet een centraal computersysteem de lampen in kassen aan en uit. Elke plant heeft echter zijn eigen groeicyclus. Verkeert de plant tijdelijk in rust, dan heeft belichting geen enkele zin. “Wanneer planten uitrusten, halen ze geen koolstofdioxide meer uit de lucht”, vertelt De Vries. “De concentratie koolstofdioxide kun je meten met behulp van sensoren in de knoop. Op grond van de gegevens zijn de lampen per plant aan te sturen.” Aangezien de knopen draadloos functioneren, is een ingewikkelde en kwetsbare bedrading overbodig.

Het toepassingsdomein van de draadloze sensornetwerken is veel breder dan de twee genoemde applicaties. Zo werd het systeem het afgelopen jaar succesvol uitgeprobeerd in de bloemenveiling van Aalsmeer. Tientallen bloemenkarretjes werden uitgerust met een knoop, waardoor ze continu traceerbaar werden.

Schaapskudde

“Vergelijk het met een herder en de schaapskudde”, legt De Vries uit. “De kudde bewaakt in dit geval wie er allemaal onderdeel van zijn. Zodra een schaap de kudde verlaat, meldt de kudde dit.”

Technologisch gezien is het systeem zo goed als af, hoewel het nog een uitdaging is om de kosten van de knoop te beperken tot enkele euro’s per stuk. “Bestaande Wifi-oplossingen kosten een paar tientjes per knoop”, vertelt De Vries. “Bovendien is de batterij na een week leeg. Wij zoeken naar een systeem waarbij de batterij vijf tot tien jaar meegaat.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Enith Vlooswijk

Enith Vlooswijk is freelance wetenschapsjournaliste. Haar bedrijf heet AllesZins Journalistiek & Tekst. Ze maakt bovendien muzikale theatervoorstellingen met Kindertheater Vanillewijs.