Virtueel internet: de revolutie waarop niet iedereen zit te wachten.
/6 reacties
Virtueel internet: op welke termijn?
Men zou zeggen dat door de hypes van World of Warcraft en Second Life virtueel internet in een enorme boost terecht is gekomen, maar feit blijft dat het aantal gebruikers van deze twee programma’s nog steeds een heel klein deel van het totaalaantaal gebruikers op het internet vormt: er ligt dus nog een hele markt open. Bovendien zijn beide programma’s zijn relatief makkelijk in het gebruik en vereisen ook geen supersnel computersysteem, terwijl dit bij de komende toepassingen wel vereist is (vergelijk het met de introductie van Windows Vista: veel mensen moeten ook overstappen op een nog krachtigere PC terwijl de PC’s al vrij krachtig zijn). Naast een snelle PC heeft men ook een snelle breedbandinternetverbinding nodig: nu heeft een groot deel van Nederland al een ADSL- of kabelaansluiting, maar nog sneller internet, denk aan glasvezel, is wel gewenst.
The Metaverse Roadmap, opgesteld door de Acceleration Studies Foundation, gaat zelfs uit van een lange termijn van op zijn vroegst 2016 voordat de meeste ideeën uit hun visie werkelijkheid zijn geworden. Critici denken zelfs dat het nog langer gaat duren.
Zitten wij wel te wachten op virtueel internet?
Het antwoord hierop is eigenlijk ‘nee’. Het internet biedt een veelheid aan informatie die nu perfect georganiseerd is met de huidige simpele software, waardoor het simpelweg nutteloos zou zijn om daar de meer ingewikkelde 3D-software voor te gebruiken. Bovendien wordt de meeste informatie nog altijd het makkelijkst geconsumeerd in 2D, met af en toe een uitstapje in 3D als het gaat om, bijvoorbeeld, een MRI-scan. Sommige doorgewinterde gamers, een groep die doorgaans ‘kickt’ op zoveel mogelijk spellen in 3D, zeggen zelfs dat niet alles in 3D hoeft.
Ondanks dat virtueel internet misschien niet direct de toekomst heeft voor de consumenten, ondanks dat veel bedrijven het anders zouden willen zien, is het zeker geen ontwikkeling die uit te vlakken valt. De computers worden steeds sneller, wereldwijd worden verschillende glasvezelnetwerken aangelegd (in Nederland hebben onder andere de plaatsen Nuenen en Eindhoven een glasvezelnetwerk) en de techniek voor de toepassingen is er ook klaar voor of is in ontwikkeling.
Eigenlijk zijn er wat dat betreft nog twee grote uitdagingen. Zo zijn er nu nog verschillende standaarden die, om sneller succes te hebben, eigenlijk allemaal overgeheveld zouden moeten worden naar één standaard. De tweede uitdaging is zo mogelijk nog belangrijker: het uitdenken van nieuwe, originele en goede concepten. Je kunt als bedrijf weliswaar een simpele 3D-voorstelling maken van je producten: als ze er zo niet uitzien, haal je daarmee ook geen extra klanten binnen.
Reacties
- Inge: "David Deutsch spreeks zelfs over een fusie, lees The Fabric of ..."
- Raymond Luijbregts: "Ik vraag me af of metaverses überhaupt nog een l..."
- looskuh: "Ik vond je artikel moeilijk om door te komen. Het staat vol ..."
- mlu@stoas.nl: "Ik ben het eens met je, het zal zo'n vaart niet lopen. ..."
- Marjon Vinck: "Beelden zul je misschien makkelijker opnemen als ze in ..."
- Reageer zelf
Reageren via Facebook