Nieuws/ Virus wordt nieuw antibioticum /reageer

door: Derk Runhaar
over: biologie, geneeskunde, gezondheid, businesstrends, medisch
op: 14 september 2007

Conventionele antibiotica werken steeds minder goed wegens toenemende resistentie van bacteriën. Virussen zouden echter de volgende generatie antibiotica kunnen worden. Wetenschappers presenteerden vorige week hun onderzoeksresultaten op een bijeenkomst van de Society for General Microbiology.

Cocktail van virussen

De onderzoekers hebben bij hun studie een bacterie gebruikt die sterk lijkt op de E.coli-bacterie. Deze bacterie zorgt voor darminfecties bij muizen, net zoals sommige E.coli-soorten dat bij mensen doen. De geïnfecteerde muizen bleken behandeld te kunnen worden met een cocktail van virussen. Momenteel wordt de optimale samenstelling van de cocktail nog onderzocht.

Veel gerichter

“Door een virus te gebruiken dat uitsluitend bacteriën aanvalt, ook wel bacteriofaag genoemd, kunnen we infecties behandelen door alleen de verantwoordelijke bacterie te bestrijden,” zegt Ana Toribio van het Wellcome Trust Sanger Institute. “Dit is veel gerichter dan de huidige antibiotica.”

Dat is handig bij een darminfectie, want darmen zitten vol met goede bacteriën die infecties tegengaan en eten helpen verteren. “Gebruik van bacteriofagen is veel beter omdat hierdoor het evenwicht in de darmen niet wordt verstoord, zoals wel gebeurt bij conventionele antibiotica,” legt Derek Pickard van hetzelfde instituut uit.

Resistentie steeds gevaarlijker

Door artsen die te snel antibiotica voorschrijven en patiënten die hun kuren niet afmaken, begint resistentie van bacteriën een steeds groter probleem te worden. De MRSA-bacterie heeft nog weinig agressieve eigenschappen en is eigenlijk alleen gevaarlijk voor verzwakte patiënten. Maar de opkomst van nieuwe resistente stammen van de gevaarlijker C.difficile-bacterie heeft wetenschappers duidelijk gemaakt dat er een nieuwe bestrijdingsmethoden nodig zijn. Pickard: “Behandeling met bacteriofagen biedt zo’n alternatief.”

Reageren via Facebook

Reacties