Visie op de dood wankelt door nieuw onderzoek /7 reacties

Visie op de dood wankelt door nieuw onderzoek

Enkele minuten zonder zuurstof zorgt voor onherstelbaar beschadigde cellen, dacht de medische wereld. De werkelijkheid is echter schokkend anders, zo laat nieuw onderzoek zien. Niet het zuurstofgebrek zorgt voor massale celdood, maar juist de reanimatie.

Vijf minuten

Stel iemand krijgt een hartaanval. Het hart stopt met kloppen en het bloed circuleert niet langer. Hij heeft geen verwondingen en al zijn organen doen het nog. Na tien seconden schakelen de hersenen op spaarstand om het zuurstofverbruik te minimaliseren. De persoon raakt bewusteloos en valt tegen de grond. Indien binnen vijf minuten de zuurstoftoevoer weer volledig hersteld wordt, blijkt de kans op overleven redelijk. Duurt het langer, dan daalt de overlevingskans zeer snel.

Zuurstofgebrek

Tot nu toe dacht men dat het kwam omdat vooral hersencellen zeer gevoelig zijn voor zuurstofgebrek. Prof.dr. Becker, onderzoeker aan de University of Pennsylvania, keek daarom wat er gebeurde met cellen wanneer je hun bloedtoevoer afsnijdt. “Wat we zagen verbijsterde ons. We dachten dat we een fout hadden gemaakt bij de uitvoering van het onderzoek,” zegt Becker. “Na een uur zuurstofgebrek was slechts 4% van de cellen dood en na vier uur slechts 16%.”