Reacties/ Visie op de dood wankelt door nieuw onderzoek


ingewijde (3 mei 2007, 18:45)

Wat een onzin,

Ik ben geen dokter, ik studeer geen geneeskunde, maar ik weet wel dat dit onderzoek onzin is.

Na een uur zijn 4% van de cellen dood en na 4 uur 16%? Nooit van z'n leven dat daar een lineair verband in zit, nóóit!

Op z'n minst zit daar een kwadratisch verband en misschien wel een exponentieel, maar géén lineair.

De eerste 4% zijn de zwakste cellen, die gaan als eerste dood. Maar daarna gaat in hetzelfde tempo de rest van de steeds gezondere cellen, waarvan er veel meer zijn dood? Niet dus.

Derk Runhaar (3 mei 2007, 20:10)

Ik ben erg voor gezond wantrouwen ten opzichte van wetenschappers. Maar ik zie hier geen duidelijk belang waarom deze prof zou liegen en ik heb geen reden om aan te nemen waarom hij een prutser zou zijn.

Rob H (3 mei 2007, 21:41)

@ingewijde

Ik zie het hele woord lineair niet staan in het artikel, dus waarom je je daarop concentreert begrijp ik niet zo goed. Ik weet wel dat apoptose, die geprogrammeerde celdood, een massa-variant kent. De exacte snelheid daarvan ken ik niet, ik ben ook geen specialist. Maar belangrijker, jij vast ook niet. Ik begrijp dus niet zo goed waarom jij dan dit soort stellige aannames met zoveel (negatief) aplomb deponeert. Of een cel gezond is, of niet, heeft in het geval van een cellulaire zelfmoord-opdracht weinig relevantie.

En een prutser lijkt de man me ook zeker niet, trouwens. Het verhaal maakt een degelijke indruk, en het verhaal heeft een soort logica die je in dit soort verhalen wel vaker tegenkomt, ook al is het misschien niet wat je intuitie je ingeeft.

Niek (4 mei 2007, 14:21)

@Rob H: In het artikel staat 4% na 1 uur en 16% na 4 uur. Dit zou er op duiden dat per uur 4% van de lichaamscellen sterft.

@ingewijde: Ik verwacht niet dat dit op een mens is getest. Het lijkt me inderdaad sterk dat er dan sprake is van een lineair verband. Tijdens een onderzoek lijkt het me wel degelijk mogelijk dat er een lineair verband is tussen tijd en het percentage dode cellen.

ingewijde (4 mei 2007, 18:17)

@ Rob H :

De cel pleegt geen zelfmoord in die proef, dus gezondheid maakt wel degelijk verschil.

@ Niek :

Zou kunnen, ik denk zelf dat het geen verschil maakt, maar zoals ik al zei ik heb geen verstand van geneeskunde, en zeker niet van de exacte verschillen tussen een petri-schaaltje en een mens.

trg (9 mei 2007, 13:18)

Geprogrammeerde celdood (apoptose) is een vrij ingewikkeld proces wat van vele zaken (omgevingsfactoren) afhangt. Wat je moet begrijpen aan apoptose is dat het allesbehalve het 'uitzetten' van een cel is. Het is een gecompliceerde cascade van handelingen die ervoor zorgt dat een cel zichzelf dusdanig afbreekt zodat zijn interne onderdelen geen gevaar kunnen vormen voor andere cellen. De cel kapselt als het ware al zijn mogelijk gevaarlijke chemische bestandsdelen in met een vliesje zodat omliggende cellen beschermt worden. De ingekapselde onderdelen kunnen vervolgens opgeruimd worden door andere cellen.

Wat ik wil aangeven is dat de apoptose van cellen een gecontroleerd proces is wat GEEN negatieve invloed hoeft te hebben op naburige cellen. Dus er is daarom ook geen reden tot exponentiele celsterfte.

Acute celdood (necrose) is daarentegen een reactie waarin de celsterft WEL negatieve invloed heeft op naburige cellen. De cellen worden overspoeld met giftige stoffen en daardoor wordt de afsterving versneld.

De toponderzoekers op dit veld zijn nog steeds bezig om vast te stellen wat er nou precies aan de hand is bij deze processen, dus het lijkt me daarom ook onmogelijk om uitspraken te doen als :

De eerste 4% zijn de zwakste cellen, die gaan als eerste dood.

omdat het een wel erg simpele aanname is voor een dergelijk gecompliceerd proces..

postadelmondo (19 juni 2007, 10:20)

Ingewijde: "Ik ben geen dokter, ik studeer geen geneeskunde"...
Daar had ik gelijk al moeten stoppen met lezen.

Wat een onzin verkondigd deze ongeletterde.

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje