Vista is Microsofts nieuwe cashcow /reageer

Vista is Microsofts nieuwe cashcow

Het nieuwe operating system van Microsoft is uit. Met Vista hoopt Microsoft een nieuwe windowsversie te introduceren die voor een verhoging van de arbeidsproductivititeit staat. De reden? De mens staat centraal, niet de techniek. Eindelijk!

Gebaseerd op NT

De codenaam van Vista was Longhorn. Vista is net als Windows 2000 en XP gebaseerd op de Windows NT kernel, en zal het versienummer NT 6.0 dragen. Het was de bedoeling Vista begin 2006 uit te brengen, maar Vista is uitgesteld tot januari 2007. Problemen met ontwikkeling en beveiliging, zijn hier de oorzaak van.

Behalve Vista, het nieuwe besturingssysteem, introduceerde Microsoft tegelijkertijd een nieuwe versie van Exchange en van het kantoorsoftwarepakket Office. Tot eind januari zijn de drie pakketten alleen voor de zakelijke markt verkrijgbaar. Na 30 januari is het nieuwe besturingssysteem ook los of voorgeinstalleerd (OEM) op nieuwe pc’s te krijgen.

Enorme energiebesparing

Het nieuwe Windows Vista van Microsoft levert volgens de berichten een enorme besparing op in energieverbruik. De instellingen van de slaapstand zijn zo gewijzigd dat de computer niet meer om het minste of geringste aanslaat. De energiebesparing zou wereldwijd zo groot zijn als het stroomverbruik in Ierland.

Deze energiebesparing zou bovendien hebben geleid tot een kostenbesparing van 25 miljard dollar.

Als Microsoft de energiebesparing-features van Vista had toegepast in XP, dan zou dat miljoenen tonnen CO2-uitstoot en miljarden dollars hebben gescheeld, rekent Treehugger.com ons voor. Volgens de site heeft Microsoft bij het besturingssysteem Windows XP nooit goed nagedacht over manieren om energie te besparen. Treehugger becijfert dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 de laatste vijf jaar in totaal 225 miljoen ton lager had kunnen zijn, als Microsoft betere energiebesparende maatregelen had genomen. Deze energiebesparing zou bovendien hebben geleid tot een kostenbesparing van 25 miljard dollar. Ter vergelijking: de inwoners van Nederland moeten iets meer dan twee weken werken, om dat bedrag te verdienen.

Marketingmachine

Microsoft trekt 450 miljoen dollar uit voor de marketing van het nieuwe besturingssysteem. De marketingmachine zal overigens pas begin volgend jaar goed op stoom komen, enkele weken voor de lancering van de consumentenversie op 30 januari. ‘Dit is de grootste lancering die we ooit hebben gedaan’, verklaarde Steve Ballmer, bestuursvoorzitter van Microsoft, vorige week bij de introductie van Vista in het Nasdaq-gebouw op Times Square in New York City.

De Vista desktop, met Gadgets en Aero vormgevingHet is voor Microsoft van groot belang dat Vista een succes wordt. Windows en Office zijn de kurk waarop Microsoft drijft. Het leeuwendeel van de inkomsten van Microsoft komt nog altijd uit deze twee producten. Met het geld dat het Microsoft met Windows en Office verdient, kan het producten als de Xbox en de Zune financieren.

De verschillen met voorganger Windows XP zijn groot. Dat zie je onmiddellijk aan het uiterlijk, dat volgens Mac-gebruikers wel erg veel op het MacOs lijkt. Het nieuwe uiterlijk moet het gebruik van Vista in ieder geval een stuk ‘intuïtiever’ maken. Ook in Office 2007 is de interface simpeler geworden: geen ellenlange menu’s meer.

Flinke stijging

Microsoft verwacht dat Vista voor een flinke stijging van de omzet zal zorgen. Volgens de analisten van Goldman Sachs zou het nieuwe besturingssysteem in de eerste achttien maanden tussen de één en anderhalf miljard dollar aan extra inkomsten opleveren. Nieuwe pc’s zullen het grootste aandeel in de verkoop voor hun rekening nemen, betoogde Microsofts marketingdirecteur Michael Sievert eerder: in de eerste twee jaar dat het nieuwe besturingssysteem op de markt is, zullen volgens hem 200 miljoen computers met een Vista-installatie verkocht worden.

Betere beveiliging

De betere beveiliging van Vista moet Microsoft in staat stellen om softwarepiraterij harder aan te pakken. Naar schatting een derde van alle ongeveer 230 miljoen pc’s die dit jaar verkocht worden, wordt geleverd met een illegale Windows-versie. Ook hoopt het bedrijf de verkopen te stimuleren met een betere prijsstelling; in plaats van een hoge prijs voor de basisvariant van Vista te rekenen, wil Microsoft extra inkomsten genereren met de verkoop van duurdere uitgebreide versies, zoals de Media Center Edition en de Professional-varianten. Ten slotte onderzoekt het bedrijf nieuwe verkoopstrategieën, zoals termijnbetalingen. Dergelijke methoden lijken echter vooral gericht op groeimarkten, zoals Brazilië. Daar experimenteert het bedrijf sinds kort met Windows-op-afbetaling

Zes edities wereldwijd

Windows Vista zal wereldwijd in zes verschillende edities uitkomen. Zakelijke gebruikers hebben de keuze tussen Windows Vista Business, met onder andere de nieuwe grafische interface Aero, een geïntegreerde zoekmogelijkheid en Tablet PC-technologie voor handschriftherkenning. Windows Vista Enterprise voegt daar BitLocker Drive Encryption aan toe, naast Virtual PC Express en een subsysteem om Unix-gebaseerde applicaties te kunnen draaien.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter