Ook voor onderzoek naar buikdanseressen die zich bekeren tot de Islam /reageer

Egypte veroveren

Met haar afscheidsrede van de Universiteit Leiden, begin van dit jaar, hield Kruk daarvoor nog een pleidooi. ‘Het is heel dom van universiteiten als Nijmegen en Utrecht om hun afdelingen Arabische taal en cultuur op te heffen en alleen leerstoelen Islam te willen.’ Het is belangrijk dat Nederlanders, en vooral Nederlandse jongeren van Arabische afkomst, horen dat Arabische cultuur veel meer inhoudt dan alleen Islam, vindt Kruk. ‘Dat biedt hen mogelijkheden om trots op hun cultuur te zijn. De universiteiten zijn de enige plaats waar een grondige kennis van de Arabische cultuur aanwezig is. Buitenlandse instituten zoals het NVIC, hebben daarin een sleutelrol.’

Een andere fervente gebruiker van het NVIC is de Vlaamse arabiste Helge Daniëls. Ze kwam in 1992 een vriendin bezoeken die net als zij Arabisch studeerde. Sindsdien komt ze regelmatig terug. ‘Altijd is het NVIC mijn uitvalsbasis.’ Daniëls bestudeert hier taal en cultuur van het moderne Egypte en werkt nu mee aan het opstellen van een nieuw tweejarig mastersprogramma arabistiek voor de studenten van de universiteit van Leuven. Vlaamse studenten arabistiek en islamkunde gaan mogelijk al vanaf volgend jaar een semester verplicht studeren aan het NVIC.

‘Het is fijn om in deze hectische stad aan te komen en direct een doel te hebben’, vertelt ze. ‘Heb je een kamer in het gastenverblijf dan weet je dat alles is geregeld. Internet, bieb, koffie en een douche. En de hulp bij visa of vergunningen zorgen ervoor dat je in dit land efficiënter je werk kunt doen’.
Studenten arabistiek, islamkunde, egyptologie, archeologie of papyrologie die, uit Nederland en Vlaanderen, brengen een deel van hun studie door op het NVIC. Soms verplicht, zoals het mastersprogramma Egyptologie, soms vrijwillig. ‘Taal is een sleutel tot een land,’ vindt Daniels. ‘Arabisch leren is arbeidsintensief. Je leert vooral veel op straat’.