Ook voor onderzoek naar buikdanseressen die zich bekeren tot de Islam /reageer

Grens aan de groei

Wat opvalt voor wie aan de Dr. Mahmoud Azmi Street rondloopt, is de vrouwelijke vertegenwoordiging. De voltallige directie, de hoofddocenten, het bureaumanagement en de contactpersonen met de Egyptische overheid zijn vrouw. Duistermaat is de eerste vrouw op de positie van directrice. Ze is eveneens de eerste archeoloog. Ook dat is opvallend. Het NVIC doet traditiegetrouw het meeste werk voor arabisten en archeologen, maar tot nu toe was de directeur altijd een arabist.

‘In principe kan iedere onderzoeker van een universiteit die meebetaalt aan het NVIC aankloppen,’ vertelt ze. ‘Maar we zijn beperkt in onze capaciteit. We willen wel groeien, maar we hoeven niet eindeloos groter te worden.’ Met veertien stafleden en een pand dat op dit moment wordt bekeken door Nederlandse architecten voor restauraties, maar zeker niet groter kan, is er een grens aan de groei.

Naast de rol die het NVIC speelt bij haar wetenschappelijk werk is het instituut voor Daniëls vooral ook een fijne plek van waaruit Egypte is te veroveren. Voor haar bijdragen aan een nieuwe studieprogramma voor Vlaamse studenten ging ze naar de veertigste internationale boekenbeurs van Cairo, eind januari. Hoewel de Egyptische overheid onder meer uitgaven van de onlangs overleden Marokkaanse auteur Mohamed Choukri aan de grens weigerde, geeft de beurs volgens Daniëls wel een unieke inkijk in de Arabische cultuur. ‘Mensenrechten, islamitisering, armoede, natuurlijk is er veel kritiek mogelijk op dit land’, zegt Daniëls. ‘Maar je moet vooral houden van het Midden-Oosten. Ik denk dat NVIC-gangers dat gemeen hebben’.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Marco van Kerkhoven

Marco van Kerkhoven is bioloog, journalist en onderzoeker bij het Kenniscentrum Communicatie en Journalistiek van Hogeschool Utrecht. Hij doet promotieonderzoek naar nieuwe media businessmodellen.