Column/ Vreemdgangers /reageer

Column: Marco van Kerkhoven

Foto van de auteur

Marco van Kerkhoven is bioloog, journalist en onderzoeker bij het Kenniscentrum Communicatie en Journalistiek van Hogeschool Utrecht. Hij doet promotieonderzoek naar nieuwe media businessmodellen.

Internet heeft niet alleen het voordeel dat je beter en sneller op de hoogte blijft van het laatste nieuws, je ziet ook eenvoudig waarover andere mensen graag lezen. ´Meest gelezen´, ´best gelezen´, ´gisteren het meest aangeklikt´, het is soms even zoeken maar steeds meer websites hebben een dergelijke rubriek.
Net als al die andere weldenkende Nederlanders weet ik natuurlijk niets over het liefdesleven van Daphne Bunskoek. Ik raadpleeg vanzelfsprekend alleen maar topkranten en -tijdschriften, en gespecialiseerde websites. Maar dat de roddelbladen alleen bij de tandarts worden gelezen, is een smoes die definitief nooit meer bruikbaar is sinds de kwaliteitssites ook bijhouden wat hun bezoekers bij voorkeur lezen. Wat blijkt: de elitaire krantenlezer is net als iedereen een, eerste de beste, ordinaire, geilbak. Want waarover wil hij het liefst lezen: seks.
Tot de top tien van het meest gelezen nieuws van 2007, 2008 en 2009 op internet hoorden de naaktfoto´s van een BN´er en het nieuws over een ander BN´er die klaarblijkelijk ooit eens in een pornofilm speelde. Zoenende BN´ers? Niet aan te slepen (Volkskrant). De laatste escapades van Paris Hilton stonden wekenlang in de toptien (De Standaard). Meest gelezen op NRC-Next aan het eind van vorige zomer: ´Het Nieuwe Vrijen, volgens de ‘Maria’.´
Seks scoort, maar dat is geen nieuws. Anders wordt het als websites stiekem seksverhaaltjes in hun nieuwsgaring schuiven enkel en alleen met de bedoeling bezoekers naar de site te lokken. Helemaal de limit is als de wetenschapspagina´s, mijn hobby, ons proberen te verleiden met een knipoog naar de erotiek. Zoals Google Nieuws ons wil doen geloven dat wetenschap iets te maken heeft met websites, ringtones en laptops, lijken oerdeeglijke wetenschappelijke websites de laatste tijd opvallend vaak over seks te moeten schrijven.
Een bericht dat op die manier bovenaan de ranglijsten bleef was dat uit onderzoek bleek dat polygame mannen langer leven. Vreemdgaan loont, dat is het lezen waard. Wat blijkt, mannen die in een huwelijk vreemdgaan, of een polygaam huwelijk hebben, leven zo´n twaalf procent langer dan mannen die trouw blijven aan één vrouw. Uit het onderzoek van de Britse Virpi Lummaa, een bioloog van de universiteit van Sheffield, kwam naar voren dat mannen met meer kinderen en meer vrouwen langer leefden. ´Vooral in culturen waar mannen nog op latere leeftijd kinderen verwekken, is de levensverwachting hoog,´ schreven de websites elkaar na. De verklaring was dat mannen vanzelf in betere conditie blijven als ze vaker aan seks mogen doen. Seks waar kinderen van kwamen, dat dan wel.
Nog zo´n bestseller, niet toevallig over hetzelfde onderwerp. ´Als mannen vreemdgaan is dat meestal de schuld van hun vrouw´, zegt de Amerikaanse Gary Neuman in een van zijn laatste boeken: De waarheid over vreemdgaan. Deze relatietherapeut uit Florida ondervroeg ruim 25000 mannen en vrouwen en concludeerde dat mannen vooral hun plezier elders zoeken als ze thuis op seksueel vlak niet genoeg aan hun trekken komen. Wat werd Neuman graag geciteerd; lang leve de boekverkoop.
Maar toch, sombere tijden, want als de journalistiek zich gaat laten leiden door wat de lezer wil lezen, is natuurlijk het eind zoek. Dat is verraad aan het vak, bijna overspel in zichzelf. Sneu hoor, al die mensen die zo nodig over seks moeten schrijven, alleen voor een beetje aandacht.

Reageren via Facebook

Reacties