Vrouwelijke sollicitant mag niet te mooi zijn /reageer

Vrouwelijke sollicitant mag niet te mooi zijn

Vrouwen die gaan solliciteren kunnen het beste een getailleerd jasje dragen. Dit straalt competentie uit. Een bril dragen helpt om deskundig bevonden te worden. Te vrouwelijke kleding zal de mannen van de boodschap afleiden.

Het zijn een paar conclusies van Josje Kuenen en Martijn Wackers van de TU Delft. Ze schreven het boek Presenteren: wat werkt echt en wat echt niet?, het eerste presentatieboek gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Niet adembenemend

Als vrouwen gaan solliciteren doen ze er goed aan om er niet adembenemend uit te zien. Wanneer je voor een langere tijd bij een groep wil gaan horen dan is het goed om rekening te houden met de associaties die mannen en vrouwen hebben bij bepaalde uiterlijke kenmerken. Te mooie vrouwen bijvoorbeeld worden door andere vrouwen als bedreigend gezien en zullen daardoor niet snel toegelaten worden door de groep. “Een rok moet dan ook niet boven de knie eindigen als je als vrouw serieus genomen wilt worden”, aldus Kuenen. Een mantelpakje wordt door mannen onbewust in verband gebracht met de rol van secretaresse. Alleen als je jezelf al compleet bewezen hebt, is een mantelpakje minder van invloed op hoe mannen je positioneren.

One of the guys

Als je gaat solliciteren is het aan te raden om je kleding aan te passen aan de cultuur van het bedrijf. Een tip uit het boek is om van te voren te bestuderen wat voor mensen er werken. Jezelf zijn is prima, maar wacht totdat je binnen bent en de cultuur van het bedrijf kent. En hou daar rekening mee tijdens de sollicitatie.

Wetenschappelijke onderbouwing

Het boek Presenteren: wat werkt echt en wat echt niet? geeft inzicht in presentatietechnieken. Het is het eerste presentatieboek in Nederland dat aansluit bij wetenschappelijk onderzoek en daardoor genuanceerde en eerlijke tips geeft. De website van Kuenen, communicatiereeks.nl, bevat veel videomateriaal dat gratis beschikbaar is voor iedereen die zijn of haar presentatiekennis en –vaardigheden wil vergroten.

Ook interessant:

Als de een haar lelijk vindt, geeft de ander haar meer aandacht
Vrouwen willen schoon ondergoed

Reageren via Facebook

Reacties

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter