Nieuws/ Vrouwen studeren veel beter /reageer

door: Laura Vogels
over: productiviteit, sociologie, pedagogie
op: 8 juni 2007

Vrouwen doen het op de universiteit veel beter dan mannen. Ze studeren harder en behalen veel sneller een diploma, aldus onderzoek van de vereniging van universiteiten VSNU. Uiteraard had ik ze dat een aantal jaar terug ook al kunnen vertellen. Na vier jaar heeft gemiddeld 57 procent van de vrouwen een bachelordiploma behaald tegenover 33 procent van de mannen. Vrouwen verlaten bovendien minder vaak de universiteit zonder diploma.

Opvallend genoeg komt VSNU vandaag ook met het nieuws naar buiten dat steeds meer studenten in hun eerste jaar definitief de universiteit verlaten. In het studiejaar 2002-2003 ging het om 8,9 procent. In 2005-2006 liep het aandeel vroege uitvallers op naar 10,7 procent. Jagen de vrouwen de mannen weg?

De hogere uitval is onder meer te verklaren doordat universiteiten strenger zijn geworden voor slecht presterende studenten. Twee derde van de vroeg uitgevallen studenten kiest voor een opleiding in het hoger beroepsonderwijs (hbo).

Van de studenten uit de lichting 2002-2003 die wel op de universiteit bleven, viel in de drie volgende jaren nog eens 8,7 procent uit. Na vier jaar had 45 procent een bachelordiploma behaald.

Onder studenten die later zijn begonnen, moet de uitval na het eerste studiejaar lager zijn. De strengere selectie moet daarvoor zorgen. “Het eerste bachelorjaar zou zo goed mogelijk dienst moeten doen als moment van bezinning op de gekozen opleiding”, aldus de organisatie. De VSNU wil de uitval verder beperken door het onderwijs meer toe te snijden op de behoeften van studenten. Daarmee moeten zij ook sneller en succesvoller studeren.

Het is voor het eerst dat de universiteiten hun uitvalcijfers sinds de invoering van de zogeheten bachelor-masterstructuur bekendmaken. In dit systeem kunnen studenten aan een universiteit na drie jaar een zelfstandig bachelordiploma behalen, waarna zij door kunnen studeren tot master.

Dit artikel verscheen eerder op In Feite.

Reageren via Facebook

Reacties