Vrouwenmarketing is meer dan een roze kleurtje /1 reactie

Vrouwenmarketing is meer dan een roze kleurtje

“Het zijn nog steeds vaak mannen die de ­beslissende stem hebben bij marketingcampagnes. Bij een ­vrouwelijke doelgroep worden dan uit wanhoop de roze ­concepten opgezet, omdat mannen gewoon niet beter weten. De oplossing is eenvoudig; de mannen moeten juist vroeg in het proces ­vrouwen erbij betrekken. Bij de uitwerking ben je te laat.”

Lees meer in de MT500

Een uitgebreidere versie van dit artikel verscheen eerder in de MT500, de jaarlijkse gids van Management Team over het imago van bedrijven. Bestel de gids online en lees over knuffelbanken, de strategie van Frits van Eerd (Jumbo), verkopen in China en veel en veel meer.

MT500

“Veel vrouwen hebben een kritische inslag die je in je voordeel kunt gebruiken. Als wij een focusgroep organiseren rond de ­Appie van Albert Heijn, zijn mannen in tien minuten uitgepraat, terwijl vrouwen samen uren kunnen discussiëren. Zo krijg je veel te ­horen wat je als bedrijf weer kunt toepassen. Maar veel ­organisaties vergeten te luisteren naar de consument.”

“Wat dat ­betreft zouden ze een voorbeeld kunnen nemen aan internet­bedrijven, die van nature user centred zijn. Als ze dat niet zijn, ­worden ze er namelijk direct op afgerekend. Desondanks zijn er trouwens nog steeds veel websites die vanuit een technologie­gedachte zijn opgezet. Ze hebben dan bijvoorbeeld een filter­navigatie. Dat vinden mannen handig, want die kunnen zo ­gericht zoeken.”

“Maar het is een methode die minder goed bij vrouwen past. Die willen ook wel eens plaatjes bekijken, geïnspireerd ­worden en dan via een dwaalspoor bij de vijf leukste keuzes uitkomen, in plaats van duizend opties hebben. Daarom waarderen vrouwen ook Booking.com niet altijd, al ondervangen ze dat bij die site weer door bijvoorbeeld aan te geven dat er nog maar ­enkele kamers over zijn. Maar de presentatie blijft vrij technisch. Een man kan zo snel vinden wat hij zoekt, maar het kooptraject bij vrouwen is langer.”

Wie is Marianne van Leeuwen

Mede-oprichter van Sister, een interactief bureau gespecialiseerd in marketing voor vrouwen. Achtergrond als internetondernemer. Richtte in 1998 Miepkniep.nl op, destijds de eerste Nederlandse online prijsvergelijker. In 2003 volgde welikefashion.com, een webshop voor celebrity fashion. Daarnaast jarenlang adviseur op digitale media-gebied en onder meer presentator van internet-tv-programma She, over vrouwelijke ondernemers.

“Je moet ze continu ondersteunen in dat ­traject. Dat vinden veel mensen lastig. Ik heb bijvoorbeeld ­trainingen gegeven aan medewerkers van Vodafone. Van hen hoorden we dat personeel soms liever geen vrouwelijke klanten helpt omdat die zoveel tijd kosten. Maar dat betekent vooral dat je het anders moet organiseren als je ook vrouwen goed wil ­bedienen. Verkopers spreken de taal van de vrouw vaak ook niet. Ze focussen dan bijvoorbeeld op de technologie in plaats van op het duurzame aspect bij een hybride auto. Zo missen ze de boot.”

“Dat het anders kan bewijst een bedrijf als Best Buy, waar medewerkers zo getraind zijn dat mensen, vrouwen dus, pas de ­winkel uit mogen als een product werkt. Je moet je marketing dus ­afstemmen op de vrouw, en het niet alleen een leuk kleurtje ­geven. Het is weerbarstiger dan je denkt. In ieder geval moet je wegblijven bij campagnes die de verschillen tussen mannen en vrouwen benadrukken, dat is een dood­lopende weg. Je kunt vrouwen beter serieus nemen, dan komen mannen vanzelf wel mee. En met een mannendoelgroep hoef je de vrouwen heus nog niet weg te jagen.”

Ook interessant:

Zo breng je een product aan de kleine man
Bouw aan het merk, niet aan de oplage
De iPawn als marketingtruc

Reageren via Facebook

Over Rob van Leeuwen