VS voorbereid op E-oorlog - niet zonder reden /1 reactie

VS voorbereid op E-oorlog - niet zonder reden

In maart 2008 vond operatie Cyber Storm II plaats. Dit is een grootschalige oefening waarin de Amerikaanse Department of Homeland Security de veiligheid van haar computernetwerken test.

Aan de oefening ging 18 maanden planning vooraf. Deelnemers waren 5 landen (Australië, Canada, Nieuw Zeeland, Groot Brittanië en de Verenigde staten zelf), 18 verschillende departementen, 9 staten en 40 bedrijven uit de private sector (waaronder Microsoft, McAfee en Cisco). In de oefening werd een serie aanhoudende cyberaanvallen gesimuleerd. Deze simulatie-aanvallen, van een groep met een politieke en economische agenda, waren gericht op het ontwrichten van systemen en het stelen van informatie.

Hackers

Het is wel al duidelijk dat de Amerikaanse overheid het risico op cyberaanvallen erg serieus neemt.

Tijdens Cyber Storm I in 2006 werden aanvallen van een groep anarchistische hackers op websites van kranten, databases met medische gegevens en het federale luchtvaartsysteem gesimuleerd. De tweede editie van deze oefening was groter en realistischer. Details over het verloop van de operatie worden echter pas in het najaar vrijgegeven.
Het is wel al duidelijk dat de Amerikaanse overheid het risico op cyberaanvallen erg serieus neemt. Tijdens de oefening, die 6 miljoen dollar heeft gekost, kregen de duizenden deelnemers informatie via onder andere internet, telefoon en een speciaal hiervoor opgezet televisiestation.

Aanval en Spionage

Er zijn verschillende vormen van oorlogsvoering op internet, het beste te onderscheiden in aanvallen en spionage. Aanvallen zijn erop gericht om systemen uit te schakelen en ontoegankelijk te maken. Bij spionage is het verkrijgen van informatie het doel.

Realistisch gevaar

De schaal van operatie Cyber Storm laat zien hoe serieus online oorlogvoeren wordt genomen. Aanvallen kunnen worden gedaan via software en systemen, maar ook door middel van social engeneering.

Hoewel er dagelijks duizenden individuele aanvallen en inbraken plaatsvinden via internet, vormt een gecoördineerde aanval door een land of een goed georganiseerde groep het grootste gevaar. In dit geval wordt, net als in Cyber Storm, een grote serie aanvallen uitgevoerd op verschillende doelen. Dit kan vervolgens weer andere hackers aanmoedigen om van de situatie gebruik te maken. Zodoende wordt het aantal aanvallen steeds groter en dienen zich steeds meer problemen aan voor de defensie.

Wapens

Zoals het tijdschrift Businessweek opmerkt, is het door de toegankelijkheid van internet makkelijker geworden om deel te nemen aan deze oorlog. Voorheen werd de militaire strijd gevoerd met raketten en nucleaire wapens, waartegen het moeilijk strijden was voor kleinere groepen of landen. Nu wordt de strijd gevoerd via netwerken en satellieten waartoe iedereen toegang heeft.