Vumc klopt aan bij poepdonors /reageer

Vumc klopt aan bij poepdonors
  • door: Redactie Sync
    over: geneeskunde
    op: 19 december 2014
  • Het Vumc krijgt de benodigde poep voor poeptransplantaties voortaan van een Amerikaanse donorbank

  • Poeptransplantaties worden hiermee meer kostenefficient

Hoewel iedereen het vrijwel iedere dag doet, willen we er verder zo min mogelijk mee te maken hebben. Toch spoelen veel mensen elke keer weer een krachtig medicijn door de toiletpot: hun eigen poep. Gezonde poep kan bij patiënten met een hardnekkige, terugkerende bacteriële infectie namelijk een werkende oplossing zijn om de darmflora weer in balans te krijgen.

Volgens de artsen van het Vumc kan poeptransplantatie dé oplossing zijn voor patiënten die kampen met een bacteriële infecties die niet verholpen kunnen worden met antibiotica. Door bij deze patiënten de eigen ontlasting te verwijderen alvorens de poep in te brengen van een gezonde donor, kan de darmflora snel weer in balans gebracht worden.

Effect

Volgens de artsen van het Vumc is de aanpak zeer effectief. Onderzoek toont namelijk aan dat een eerste transplantatie een genezingspercentage kent van 81,3 procent. Een behandeling met antibiotica heeft slechts een genezingspercentage van 30,8 procent.

Poepbank

Hoewel poeptransplantatie in Nederland niet nieuw is, experimenteert het Vumc in Amsterdam nu als eerste met poeptransplantatie waarvan de poep afkomstig is van een Amerikaanse donorpoepbank. De bank is onderdeel van de non-profitorganisatie OpenBiome en stelt betaalbare, gescreende donorpoep ter beschikking. Dit versnelt de zoektocht naar geschikte poep enorm, aangezien artsen voorheen per patiënt op zoek moesten naar een geschikte donor. De poep van deze donor werd vervolgens onderworpen aan uitgebreid onderzoek. Een behandeling met donorpoep van OpenBiome is dus erg kosteneffectief. Een dergelijke behandeling kost namelijk slechts 250 dollar. Dit is een stuk goedkoper dan een behandeling met antibiotica.

Verder ontwikkelingen

Naast het gebruik van een donorbank, zijn er meer ontwikkelingen die poeptransplantatie op de kaart zetten. Zo is men tevens bezig om de behandeling op een meer patiëntvriendelijke manier uit te voeren. Nu nog wordt de donorpoep via de mond aangebracht in het darmkanaal door middel van een sonde. Deze manier is erg onprettig voor de patiënt en is bovendien niet zonder risico’s. Onderzoekers werken nu aan een capsule waarmee, na inname, de poep op de juiste plek van het lichaam terecht komt. Een studie onder patiënten toont aan dat de capsules net zo effectief werken als de huidige behandeling. Driekwart van de proefpersonen ervoer na één behandeling al verbetering. “Misschien gaan we wel richting een soort ‘super-Yakult’, een drankje met de gewenste bacteriën dat in de darm zijn goede werking kan doen”, zegt arts-onderzoeker Yvette van Beurden. “Dat zou voor de patiënt een grotere verbetering zijn.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.