Waar de computer het nooit zal winnen
/reageer
-
door: Redactie MT over: informatica, productiviteit, computer, robotica op: 29 mei 2013 Machines kunnen veel en vaak beter, maar ze kunnen niet alles beter
Terwijl de economie groeit neemt het aantal banen niet toe
Computers zullen altijd sneller zijn dan mensen. Het mensenwerk van de toekomst zal er alleen maar creatiever door worden.
In Amerika spreekt men al een tijdje over de zogenaamde ‘jobless recovery’. Daarmee wordt het fenomeen bedoeld dat de economie groeit, maar de werkloosheid onverminderd hoog blijft. Wel groei, groeiende productie en winsten bij bedrijven, maar zonder dat daar meer mensen voor nodig zijn. Dat zou een trendbreuk met de geschiedenis betekenen. Een ontwikkeling die mogelijk ook Europa zal treffen, vooropgesteld dát we hier al een economisch herstel gaan zien binnenkort.
Robots nemen het over
Een van de redenen dat de productiviteit stijgt, maar de werkgelegenheid niet, is automatisering. Oftewel: in veel gevallen nemen robots het werk van mensen over. Dat is natuurlijk geen nieuw verschijnsel. In de auto-industrie wordt bijvoorbeeld al heel lang gewerkt met robotarmen, maar de technologie is de laatste jaren zo sterk verbeterd dat het nu zelfs zonder mensen kan die de robots aansturen. Chris Anderson schrijft hier al over in zijn boek Makers. Hij beschrijft daarin hoe hij een fabriek heeft opgezet die drones maakt voor de hobbymarkt met bijna alleen nog maar machines en over de impact hiervan. Kort samengevat: de mogelijkheden van robotarmen zijn de laatste jaren zoveel groter geworden dat de flexibiliteit van productie enorm is toegenomen, met als gevolg dat alle mensen die voorheen nodig waren voor het aansturen van de armen vervangen zijn door één goede engineer die vanuit zijn computer kan die aansturing regelt.
Chris Anderson over Makers

Het innovatiemodel achter internet is de échte revolutie, zegt Chris Anderson in zijn nieuwe boek ‘Makers’. Lees wat MT er eerder over schreef:
Computers zoeken beter
En zo zullen er meer functies sterk veranderen door de toenemende automatisering. Een beroep dat in Amerika sterk onder druk staat is bijvoorbeeld dat van ‘paralegal’, wat we in Nederland juridisch secretaresse of juridisch assistent noemen. Dit was altijd een beroep waar je een goede opleiding voor nodig hebt (een college in de VS) en dat alleen daarom al toekomstbestendig leek; het was immers een beroep in de kenniseconomie. Maar wat blijkt nu? De juridische assistent was altijd de persoon die voor de advocaat op zoek gaat naar de jurisprudentie en toepasbare wetten. Computers blijken echter met betere suggesties te komen en beter advies te geven. Dus waarom heb je zou je nog paralegals nodig hebben?