Waarom internet niet meer uit het wereldbeeld is weg te denken
/reageer
-
door: Redactie Sync over: informatica, productiviteit, businesstrends, e-commerce op: 2 december 2020 Het internet bestaat pas kort, maar is bijna niet meer weg te denken uit ons wereldbeeld.
Digitale ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op, niet altijd zonder gevaar.
Stoppen met roken is voor veel mensen vrijwel niet te doen, maar het lijkt nog altijd gemakkelijker te zijn dan stoppen met het gebruiken van internet. Het internet bestaat eigenlijk nog maar relatief kort, maar heeft een zodanige plek in ons dagelijks leven gekregen dat het niet meer uit het wereldbeeld is weg te denken. Dat komt vooral omdat internet inmiddels bijna geen keuze meer is, maar een vanzelfsprekendheid. Vrijwel alle instanties waarmee je dagelijks te maken hebt, regelen hun zaken via het internet. De gemeente, de bank, je favoriete winkels, de Belastingdienst en je verzekeringsmaatschappij; ze verwachten allemaal van je dat je online bent.
110 bit per seconde
De eerste consumentenmodems, die in de jaren 90 van de vorige eeuw werden uitgegeven, hadden een snelheid - of moeten we zeggen traagheid? - van 110 bit per seconde. Dat zijn snelheden waar we nu fronsend bij kijken en waarbij de nieuwe generatie zich werkelijk totaal niets meer bij kan voorstellen. Die apparaten werkten nog met geluidsoverdracht in plaats van pulsjes of laserstralen. Wat een verschil met het internet anno 2020, waarin we dag en nacht non-stop online zijn, onze gegevens opslaan in de cloud of binnen een dag een website online zetten door middel van WordPress hosting zodat we er overal ter wereld vanaf iedere internetverbinding bij kunnen komen.
Digitaal leven
In een kwart eeuw hebben we het internet ontwikkeld van een handige optie tot een basiswaarde in ons leven. Sterker nog, een groot deel van ons leven speelt zich intussen online af. We lezen het nieuws via het internet, we onderhouden contacten met onze vrienden op sociale media en we vinden onze partners ook langs de digitale wegen. We doen bestellingen in webshops en rekenen af via online bankieren. En de digitalisering zal in de komende jaren alleen nog maar toenemen.
Gevaar
Die volledige overgave aan het internet is niet zonder gevaren. We lopen daarmee het risico op een totale ontwrichting van de samenleving. Stel je voor dat het internet voor langere tijd uitvalt. Natuurlijk wordt er alles aan gedaan om zoiets te voorkomen, maar ondenkbaar is het niet. Ga eens voor jezelf na welke dagelijkse dingen je dan niet meer kunt doen? Het zullen er ongetwijfeld heel veel zijn. Het is fantastisch wat de moderne techniek ons allemaal te bieden heeft, maar af en toe kan het geen kwaad om enigszins te relativeren en dit te beseffen.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook