Nieuws/ iPhone belooft Apple gouden bergen, maar komt 'ie? /reageer

door: Ewald Smits
over: elektrotechniek, mobiel, vormgeving
op: 9 december 2006

Al twee jaar doen geruchten de ronde over de iPhone. Deze week pookte analist Gene Munster van de Amerikaanse beleggingsmakelaar Piper Jaffray het vuurtje verder op met een rapport waarin hij Apple gouden bergen voorspelt.

Het toestel heeft al een naam (iPhone), een fabrikant (Hon Hai in Taiwan), octrooiaanvragen, een marktpotentieel van 3 miljard dollar en bij voorbaat een schare fans. Alleen de beoogde leverancier, Apple, blijft ontkennen dat het volgend jaar een mobiele telefoon op de markt zal brengen.

3 miljard extra omzet

Het Californische computerbedrijf zou volgend jaar al 10 miljoen toestellen kunnen verkopen – met een winstmarge van 10 procent. Munster verwacht dat Apple de iPhone voor 300 dollar aan de man zal brengen, wat een extra omzet betekent van 3 miljard dollar en een winst van 300 miljoen.
Munster en enkele van zijn vakbroeders denken dat Apple-topman Steve Jobs de GSM 9 januari ten doop zal houden op de jaarlijkse MacWorld-beurs in San Francisco. Jobs zou met gemak het succes kunnen kopiëren van de iPod, de draagbare muziekspeler waarvan het bedrijf er in de afgelopen vijf jaar 70 miljoen heeft verkocht.

Mix van iPod en telefoon

De iPhone wordt een mix van een mobiele telefoon en een muziekspeler. Eind november heeft Apple hiertoe al octrooien te hebben aangevraagd. Hon Hai Precision (het bedrijf dat momenteel een rol speelt in het maken van de iPod nano) en Taiwan Green Point Enterprises (dat behuizingen voor de iPod maakt) zouden beiden in gesprek zijn met Apple om samen te werken aan de telefoon. Een Taiwanese krant meldde eerder dat Hon Hai een contract in de wacht heeft gesleept voor 12 miljoen gsm’s aan Apple.

Via de websites van Apple-fanaten zijn al mogelijke ontwerpen van de iPhone ‘gelekt’, met een uitschuifbaar toetsenbord, twee batterijen (een voor de muziekspeler) en een geheugen voor enige duizenden liedjes.

Reageren via Facebook

Reacties