Nieuws/ Wageningen onderzoekt of 'Sonja Bakkeren' echt het beste werkt /7 reacties

door: Marjon Vinck
over: biologie, gezondheid, psychologie, voedsel
op: 29 november 2007

Sonja Bakker is hot. Haar populariteit heeft de vrouw volgens te danken aan haar dieetconcept: streng, zeer duidelijk en uiterst herkenbaar. Ondanks de kritiekpunten die deskundigen op het dieet hebben, zweren veel gebruikers bij haar methode. Er zijn echter ook andere, commerciële, diëten die minder streng zijn, maar hetzelfde resultaat claimen. Onderzoekers van Wageningen Universiteit gaan nu onderzoeken of Sonja Bakker echt zo’n goed dieet is in vergelijking met het commerciële Lady Lineprogramma en een dieet dat voldoet aan de Richtlijnen Gezonde Voeding.

De onderzoekers willen volgens dr. Jeanne de Vries meer weten over commerciële en andere diëten waarmee veel mensen proberen af te slanken. “We willen weten welk dieetconcept in de praktijk het beste werkt.” Volgens de onderzoekers is Sonja Bakker puur een dieet, terwijl Lady Line een dieet in combinatie met een trainingsprogramma aanbiedt. Overigens mogen de onderzoekers, ondanks het faillissement van Lady Line, alle faciliteiten van het bedrijf blijven gebruiken.

Voor het onderzoek zullen de 50 deelnemers minstens acht maanden een van de diëten moeten volgen. Een jaar later zullen de onderzoekers alle deelnemers nog eens opzoeken of het bereikte resultaat blijvend is. “Afvallen op een tijdelijk dieet lukt bijna altijd”, zegt De Vries. “Maar het vasthouden van het streefgewicht is niet zo eenvoudig. We zijn benieuwd in hoeverre onze deelnemers daarin slagen.”

Reageren via Facebook