Warmte voor Almere komt onder het IJmeer door /reageer

Warmte voor Almere komt onder het IJmeer door

Elfduizend huishoudens in Almere verwarmen hun woning sinds gisteren met warm water uit Diemen dat hun via een 8,5 kilometer lange warmtetransportleiding onder het IJmeer bereikt. De warmtetransportleiding ligt 1,5 meter diep in de bodem van het IJmeer en heeft een capaciteit van 180 MW aan warmte.

De woningen worden verwarmd met restwarmte die vrijkomt bij elektriciteitsproductie door de Nuon-gascentrale in Diemen. Ruim een jaar geleden begon de aanleg van de warmtetransportleiding in Diemen. In november 2011 bereikte de leiding Almere Poort, aan de andere kant van het IJmeer. Hier komt de leiding uit in het grootste warmteoverdrachtstation van Nederland. Het station zorgt ervoor dat het warme water dat circuleert in de transportleiding, haar warmte overdraagt aan het stadswarmtenet van Almere.

Op dit moment wordt het water in de warmtetransportleiding verwarmd met restwarmte uit de Diemen-33 centrale van Nuon. Naast de centrale bouwt Nuon de nieuwe gascentrale Diemen-34. Deze centrale neemt later de warmtelevering aan Almere over.

Feiten

• In de leiding zit 5.900 ton staal verwerkt.
• Er circuleert 3.300.000 liter water in de warmtetransportleiding.
• Het water stroomt met 10 km per uur door de leiding.
• Stadswarmte levert een Almeers huishouden gemiddeld een CO2-reductie op van 50%, in vergelijking met verwarming via een cv-ketel of boiler.

Ook interessant:

Eerste biogasrotonde van Nederland voor Zeewolde
Utrecht onderzoekt of smart grids echt slimmer zijn
Energie opwekken uit trillingen wegdek werkt

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.