Wat de komst van Netflix in Nederland betekent
/reageer
-
door: Rob van Leeuwen over: internet, marketing, media, concurrentie op: 11 september 2013 Staat de VOD markt aan de vooravond van grote veranderingen?
De hele industrie in Nederland kijkt naar hoe Netflix het gaat doen
Netflix is beschikbaar in Nederland. Wat betekent dit voor andere partijen en hoe liggen de kansen voor het Amerikaanse bedrijf? Netflix start vandaag in Nederland. Reed Hastings, mede-oprichter en huidig ceo van het Amerikaanse bedrijf, geeft deze week persoonlijk uitleg aan de Nederlandse pers. Wat betekent de komst van Netflix naar Nederland voor andere partijen? Een overzicht van de gevolgen en aandachtspunten voor RTL Nederland, andere partijen in online video, internationale concurrenten, kabelbedrijven, contentleveranciers en uiteraard: voor de consument.
1: Wat als je RTL Nederland heet?
RTL Nederland is zelf bezig een soort Netflix in de markt te zetten en zal dus met een schuin oog naar de Amerikaanse grootmacht kijken. RTL kocht in augustus 65 procent van de aandelen in Videoland, waar ook de on demand-activiteiten onder vallen. In het begeleidende persbericht meldde RTL Nederland dat het in september met een all-you-can-watch-abonnement zou komen, tegen MT vertelt een woordvoerder dat er nog geen specifieke datum bekend is, maar dat het abonnement waarschijnlijk rond de 10 euro per maand gaat kosten. Een abonnement op Netflix gaat 7,99 euro per maand kosten. RTL heeft op dit moment al het VOD-platform RTL XL, daarnaast investeert het bedrijf al jaren in zowel Nederlandse als internationale films. In mei dit jaar sloot RTL nog een deal met 2CFILM voor de financiering, productie en distributie van drie films.
Waarom doet RTL dit allemaal? Simpel: hoe meer content, hoe eerder die content beschikbaar is en hoe origineler de content is, hoe sneller de consument bij RTL terechtkomt. Door vroeg te investeren in films, kan het bedrijf meer rechten bedingen over de distributie, waarmee het zich kan onderscheiden van Netflix. RTL lijkt door de internationale slagkracht een goede partij om de strijd aan te gaan met Netflix, dat trouwens ook eigen content heeft (zie punt 5).
Het voordeel voor die laatste is dat het op dit moment al veel gebruikers heeft, zegt Jack Neele, die voor Robeco de trends in consumentenbestedingen volgt. 'Hoe meer gebruikers je hebt, hoe meer omzet. En hoe meer omzet, hoe meer je kunt investeren in content, hoe aantrekkelijker je aanbod wordt en hoe meer abonnees je krijgt. Zo blijven ze groeien. Het is een interessant model: zo lang het goed gaat, gaat het steeds beter, maar als het niet loopt, dan moeten ze hun content-aanbod aanpassen. Dan kunnen ze in een negatieve spiraal terecht komen.
2: Wat als je ook iets doet met online video?
Naast RTL Nederland zijn er verschillende andere aanbieders van online video actief in Nederland. Zij krijgen er een krachtige concurrent met veel internationale invloed bij. Buitenbeentje is Uitzending Gemist van de Publieke Omroep, dat gratis is en zich richt op eerder uitgezonden televisieprogramma's. De populariteit van het platform is enorm: in 2012 werden 311 miljoen video's bekeken, mede dankzij de uitbreiding naar tablets en smartphones. Bekijk in onderstaande grafiek de opkomst van Uitzending Gemist, ter illustratie van de groeiende populariteit van online video. Ximon en Pathé Thuis zijn videodiensten die meer lijken op Netflix. Beide aanbieders specialiseren zich in een on demand aanbod van films, maar de benadering is anders. Pathé gaat voorlopig geen all-you-can-eat-abonnementsvorm aanbieden, terwijl Ximon zowel losse films als een abonnement aanbiedt. SBS heeft trouwens ook een eigen VOD-platform: Kijk.
Een woordvoerder van Pathé vertelde vorige maand tegen Bright dat de komst van Netflix een positief effect zal hebben op het aanbod in video on demand, en dat het dus goed kan uitpakken voor alle online videopartijen. Pathé werkt verder aan een koppeling tussen bioscoopfilms en onlinefilms (lees: korting!), om zo de klant te binden. Volgens Ilse Media-oprichter Merien ten Houten, die met Iphion ook actief was in online video, moeten lokale partijen zich richten op Nederlandse content. 'Ximon heeft dat al deels in huis. De meeste videodiensten hebben in de basis hetzelfde aanbod aan films, de eigen of exclusieve content zorgt voor het onderscheid. Dat en de prijs is voor consumenten het belangrijkste argument.' Ook Netflix heeft dat door: het bedrijf biedt verschillende Nederlandse films en series aan.