Wat design kan doen: kleding gemaakt door bacteriën
/reageer
-
door: Thies Timmermans over: vormgeving, businesstrends, nanotech, materiaal op: 11 mei 2012 Out-of-the-box denken lost wereldproblemen op.
Van kleding gemaakt door bacteriën tot futuristische belastingsystemen.
De denkkracht van designers kan niet alleen ingezet worden voor het creëren van mooie producten, maar ook om echte wereldproblemen te tackelen. Met die insteek wordt voor de tweede keer de jaarlijkse designconferentie What Design Can Do! gehouden in Amsterdam. Topontwerpers uit de gehele wereld tonen aan internationaal publiek wat design allemaal kan doen.
Volgens directeur Richard van der Laken is samenwerking en kennisuitwisseling noodzakelijk willen we een duurzame toekomst tegemoet gaan. Daarom is het thema van het congres dit jaar connect: Het verbinden van ontwerpers van verschillende disciplines. Met lezingen van meer dan vierentwintig sprekers uit dertien landen is die uitwisseling van ervaring ruimschoots aanwezig. Samenwerking vindt plaats tijdens een 11-tal breakoutsessies, waarbij gebrainstormd wordt over specifieke maatschappelijke problemen van nu.
Weggooimaatschappij
Het paradepaardje van het evenement is de Nederlands topontwerpster Hella Jongerius. In haar wereldberoemde werk combineert zij traditionele ambacht met industrieel producten. Op het podium discusieert ze over producten met een echte betekenis.
En dan niet de naamloze, dertien in een dozijn vervaardigde producten die van de lopende band rollen; gebruiksvoorwerpen waar de consument geen band mee heeft en die zonder pardon na korte tijd in de vuilnisbak worden geknikkerd. Volgens Jongerius zijn authenticiteit en imperfectie juist kenmerken van een product met karakter. Hierdoor wordt het product meer gewaardeerd en zal het langer in bezit blijven van de gebruiker.
Badkuipen
Een andere manier om over de consumptiemaatschappij na te denken is de manier waarop Suzanna Lee met materiaal omgaat. Als eigenaar van BioCouture heeft ze kleding ontworpen die volledig bioafbreekbaar is en waarbij geen textiel of dierlijk materiaal (leer) komt kijken. Haar nieuwe soort stof bestaat uit cellulose en wordt gemaakt door: bacteriën!
In een stuk of tien badkuipen gevuld met een voedingsvloeistof leven kolonies bacterien die het materiaal als bijproduct produceren. De celluloselaag van ongeveer twee centimeter wordt na tien dagen geoogst en kan na droging gebruikt worden als textiel voor kleding of als vormbaar materiaal voor 3D producten. Een eigen mini-textielfabriek dus, zonder chemicaliën, watervervuiling of dierenleed.
Activistgehalte
Wat What Design Can Do! anders maakt dan andere designconferenties is het hoge activistgehalte. De instelling is: niet alleen maar zitten en luisteren, maar juist de handen uit de mouwen steken. In een workshop met Droog Design wordt bijvoorbeeld heftig gebrainstormd over de nieuwe economie waarin materialen schaars en duurder zullen zijn.
Aanleiding hiervoor was het bezoek van Droog Design aan de meubelbeurs van Milaan, waarbij het directrice Renny Ramakers opviel dat er zoveel meubilair werd ontworpen voor een (over)verzadigde markt. Wat als er in een toekomstige economie belasting op materialen zou worden gevoerd en het daardoor te duur zou worden om nieuwe producten te ontwerpen?
Hoe zou dit de huidige industrie veranderen? Dit out-of-the-box denken is een typische ontwerperskwaliteit om tot nieuwe oplossingen te komen. Oplossingen die op traditionele manier niet snel bedacht zouden worden. Dat is What Design Can Do.
Ook interessant:
Design kan de wereld verbeteren
Radicale innovatie door design
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook