Wat gaat er toch mis bij invoer OV-chipkaart en rekeningrijden? /5 reacties

Wat gaat er toch mis bij invoer OV-chipkaart en rekeningrijden?

De eerste roltrap was een dikke eeuw geleden een attractie op Coney Island. Mensen betaalden om ermee omhoog te mogen. Tot dan toe was een trap een statisch geheel. Als er pardoes ergens een gewone trap was vervangen door een roltrap, zouden mensen een hartaanval hebben gekregen. Ook de eerste treinreizen werden niet zomaar geaccepteerd: men dacht toen dat je een soort snelheidsziekte zou krijgen door je zo snel voort te bewegen door het landschap.

Wat gebeurt er met onze gegevens?

Dat de implementatie van nieuwe technologie niet zonder haken of ogen was mag duidelijk zijn. Maar hoe zit dat tegenwoordig? We schrikken niet zo snel meer, maar zijn af en toe wel achterdochtig omdat we niet meer kunnen overzien wat een nieuwe technologische ontwikkeling voor consequenties voor ons heeft. Dat is met name het geval met nieuwe technologie in de openbare ruimte die impact heeft op onze privacy. Denk aan de OV-chipkaart, camera-toezicht, rekeningrijden: wie weet wat van ons en wie mag er iets mee doen? Mag de politie zomaar onze reisgegevens inzien? En mag de NS ons aanbiedingen op maat doen? En een ‘door NS geselecteerd bedrijf’? En welke gegevens worden eigenlijk bewaard?
In het boek Check in/Check uit, de digitalisering van de openbare ruimte geven onderzoekers van het Rathenau Instituut en een aantal gastauteurs met verstand van de juridische aspecten van privacy en van gadgets een overzicht van alles dat gepaard gaat met de invoer van een nieuwe technologie. De informatie achter de hypes.
Vraag is of we alle risico’s van tevoren moeten afdekken. Kunnen we nu overzien wat morgen technologisch mogelijk is? Of moeten we kijken wat er gebeurt en waar nodig oplossingen verzinnen?
In Check in/Check uit geven de auteurs een helder overzicht van alle feiten die spelen bij het invoeren van een nieuwe technologie in de openbare ruimte. Ze analyseren de OV-chipkaart, toepassingen in de auto (van rekeningrijden tot TomTom Live Services) Google Earth en betalen met je mobiele telefoon.
Van elke case wordt beschreven wat de technologie is, welke privégegevens door wie bewaard en gebruikt mogen worden, wat de risico’s zijn, hoe de politieke en maatschappelijke discussie is verlopen en wat de stand van zaken op dit moment is.