Nieuws/ Waterslak inspireert robotbouwers /reageer

door: Eveline Thoenes
over: biologie, mobiliteit, robotica, werktuigbouw
op: 14 oktober 2008

Hoe landslakken hun slijm gebruiken om zich voort te bewegen, was al langer bekend. Er zijn zelfs robotjes gebouwd die volgens hetzelfde principe met synthetisch slijm tegen muren en plafonds kunnen kruipen. Maar sinds kort is het ook duidelijk hoe waterslakken zich vooruit stuwen terwijl ze ondersteboven aan de waterspiegel hangen.

Lichter dan water

Door een slijmlaag af te scheiden tussen hun voet en de lucht boven het wateroppervlak, kunnen ze rimpelingen opwekken die een voorwaartse druk creëren. Die druk ontstaat door de golfbewegingen in de slakkenvoet, waardoor sommige delen van het dunne slijmlaagje samengeperst worden en andere uitgerekt. Dit publiceerden wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in het blad Physics of Fluids.
De slakken zijn lichter dan water, waardoor ze automatisch vlak onder het wateroppervlak blijven hangen. Maar om heen en weer te bewegen, hebben ze dus deze slijmrimpels nodig.

Drijvende spionnen

Volgens een van de ontdekkers van het systeem, Eric Lauga, zou de techniek gebruikt kunnen worden om zwemmende robotjes te maken, die van pas zouden kunnen komen in het leger. Hij zegt dat ingenieurs vaak kijken naar de natuur om strategieën van voortbeweging af te kijken om zelf na te bouwen. Deze wetenschap wordt biomimicry genoemd.

Anette Hosoi van het MIT, die eerder de landslakrobot ontwierp, denkt dat met het simuleren van de ontdekte waterslaktechniek het misschien zelfs mogelijk is een robotje te bouwen dat óp het water loopt.

Reageren via Facebook

Reacties