Waterstofauto verbreekt record op circuit Zandvoort /reageer

Waterstofauto verbreekt record op circuit Zandvoort

Het team van Forze, het hightech waterstof-raceteam van de TU Delft, heeft met de waterstof-elektrisch aangedreven Forze VI het voormalige record van de Tesla Roadster verbroken. Het nieuwe record van 2 minuten, 5 seconden en 450 milliseconden laat zien wat voor potentie een op waterstof aangedreven auto heeft.

Waterstof als brandstof

Forze wil met dit record benadrukken hoe belangrijk waterstof als brandstof is in de toekomst. In de brandstofcel van de waterstofracewagen reageren waterstof en zuurstof met elkaar. De aandrijving is elektrisch, maar de raceauto wekt de elektriciteit zelf aan boord op door waterstofgas in een brandstofcel om te zetten. Het grootste voordeel, in vergelijking met een batterij-elektrische auto, is dat men geen batterijen nodig heeft om op te laden.

Om deze manier van autorijden verder te ontwikkelen, is er naar financiële ondersteuning gezocht. De toekomstige hoofdsponsor is tevreden over dit record. “We zijn verheugd om hoofdsponsor van het Forze team te worden. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat waterstof de brandstof van de toekomst is. Het ronderecord bevestigt dit maar eens weer”, aldus Erik Kemink van PitPoint (vanaf 1 januari 2016 de nieuwe naam van CNG Net).

Oude record

In mei werd er al een record gezet met deze waterstofauto. Op de Nürburing Nordschleife in Duitsland reed oud-coureur Jan Lammers het vorige record, dat het Delftse team graag wilde verbreken. Op eigen bodem lukte dat met maar liefst 5:45 seconden.

Eigenlijk had de recordpoging afgelopen week op officiële wijze plaats moeten vinden, echter lukte dit niet door slechte weersomstandigheden. Dat betreurt Rick Everaert, teammanager van Forze Hydrogen Racing: “Hoewel het natuurlijk heel jammer is dat de officiële poging is gesneuveld, zijn wij ontzettend blij met en trot op dit resultaat. Dit geeft de bekendheid van waterstof als brandstof bij het grote publiek hopelijk een duw in de goede richting.” Jan Peter Balkenende, oud-premier en ambassadeur van Forze, is ook te spreken over het record: “Het record is op 3 november gereden en toont aan dat waterstof de toekomst heeft.”

Honda

Niet alleen Tesla is bezig met het innoveren en waterstofauto’s. Honda komt eind 2016 met zijn tweede waterstofauto op de markt. Deze editie wordt in eerste instantie alleen in Californië verkocht. Het grote verschil met de eerste editie, is dat de brandstofcel een stuk compacter is. Honda hoopt volgend jaar deze editie op meer verkooppunten te kunnen verkopen.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.