Web 3.0 denkt en handelt als een mens /3 reacties

Web 3.0 denkt en handelt als een mens

De Amerikaanse startup Radar Networks van Nova Spivack werkt aan semantische software die webgebruikers en -communities helpt om informatie sneller te verwerken en beter te delen. Met die software ontstaat op termijn het semantische web, een slimmer en beter netwerk dan het huidige internet.

Nova Spivack?

Nova Spivack groeide op in het hippe Watertown (Massachusetts) en is van kinds af aan gefascineerd door technologie en het brein. Als tiener sufte hij met een Apple II over de beginselen van wat nu het internet heet, op zoek naar bedrijfsnetwerken om te hacken.
Met zijn grootvader, management goeroe Peter F. Drucker, sprak hij over filosofie, politiek en zakendoen. Zijn moeder schrijft poëzie, zijn vader noemt zichzelf een beeldend kunstenaar en uitvinder.

Op zijn weblog legt hij zelf uit wat hij bedoelt met het Sematische Web: “The Semantic Web is a set of technologies which are designed to enable a particular vision for the future of the Web – a future in which all knowledge exists on the Web in a format that software applications can understand and reason about. By making knowledge more accessible to software, software will essentially become able to understand knowledge, think about knowledge, and create new knowledge. In other words, software will be able to be more intelligent – not as intelligent as humans perhaps, but more intelligent than say, your word processor is today.”
Nova Spivack

Volgende stap

Alle gegevens die op het internet zijn te vinden, worden nu louter door mensen genuttigd. Volgens WWW-bedenker Tim Berners-Lee is de volgende stap in de evolutie van het medium, dat internet wordt gebruikt om computers met elkaar te laten praten. “Op basis van analyses van on line beschikbare gegevens moeten computers met elkaar discussiëren”, meent Lee. “Hierdoor ontstaat het zogeheten Semantische Web, de volgende stap in de ontwikkeling van het wereldwijde web, die eruit bestaat dat informatie en data zodanig gestructureerd en geclassificeerd zal worden dat software met behulp van kunstmatige intelligentie een en ander zelf kan begrijpen en analyseren.”

Volledig automatisch

Het semantische web moet het mogelijk maken dat informatie volledig automatisch en geheel zelfstandig door applicaties hergebruikt kan worden. Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van nieuwe content. Om dit alles te bereiken zou Berners-Lee graag zien dat webdevelopers meer gebruik gaan maken van RDF, betere URI’s en andere manieren om informatie te classificeren en structureren.
RDF wordt momenteel veelvuldig toegepast bij weblogs. Meer specifiek gebruiken ze een RDF-toepassing RSS. Berners-Lee: “Als de informatie in een door een computer leesbare vorm vastgelegd wordt, kan een programma voor het Semantische Web semantische koppelingen volgen en concluderen dat punt 2 van het Europese [belasting]formulier gelijk is aan punt 3A van het Amerikaanse en aan punt 1 van het belastingformulier van de staat New York.”

Slimmer

Het semantische web dat Spivack voorstaat, gaat verder dan alleen software slimmer maken. Het gaat vooral om het brengen van nieuwe technologieën die mensen, groepen, organisaties en communities in staat stellen slimmer te worden. Met software die per individu vastlegt wat hij of zij weet en nog wil weten, kan een zoekmotor vele malen efficiënter opereren. Alle resultaten die iemand al weet, hoeft de searchengine immers niet meer te presenteren.
Een ander voorbeeld. Online marktplaatsen kunnen vele malen efficiënter worden als software leert hoe producten, services, verkopers, transacties en markttrends op elkaar ingrijpen. De software kan dan optimale connecties maken en de gebruiker een heleboel ballast besparen.
Zo ontstaat volgens Spivack Web 3.0. Een web denkt en handelt als een mens.

Mine and share

Spivack’s Semantische Web wil dus niet alleen software slimmer maken, maar juist (groepen) mensen helpen slimmer te worden. Het semantisch web ontwikkelt daarvoor de faciliteiten. Een van de webdiensten die hij met Radar Networks komende herfst zal introduceren, heeft veel semantische kenmerken. Hoewel hij nog niet veel details kwijt wil, bevestigt hij dat de software “helps individuals and communities mine and share information from Internet sites, blogs, and social media services, such as YouTube.” Ingebouwde kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de software leert van zijn gebruikers. Spivack: “We want to use networks to make people smarter.”

Op de voet

Het Semantische Web is een enorme uitdaging. Een uitdaging die ook door grote bedrijven als IBM, Google en Oracle op de voet wordt gevolgd. Experts zeggen dat binnen nu en 10 jaar bedrijven het Semantische Web zullen gebruiken om slimme zoekmachines te bouwen, automatische prijsvergelijkingen doen en connecties of overeenkomsten zal herkennen in bedrijfsdatabases die ogenschijnlijk niets meer elkaar te maken hebben.
Hoe snel de toekomst zich ontvouwt hangt in hoge mate af van in hoeverre mensen als Spivack een werkbaar classificatie-systeem kunnen ontwikkelen. De moeilijkheid zit ‘m voorlopig daarin: hoe bouwen we een allesdekkend en logisch classificatiesysteem?

Aardig begin

Spivack belooft in BusinessWeek dat zijn nieuwe software “een aardig begin” zal bieden. Hij werkte zes jaar aan de software, inmidels met 20 medewerkers op de loonlijst. De verkoop van zijn eerdere startup Earthweb leverde hem een deel van het geld. De rest is afkomstig van investeerders, waaronder Microsoft mede-oprichter Paul Allen.

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter