Nieuws/ Wedstrijd door wind aangedreven auto's in Den Helder /2 reacties

door: Gerard Ringenaldus
over: energie, materiaal, werktuigbouw
op: 20 december 2007

Na de World Solar Challenge, de recentelijk - voor de vierde keer op rij - door Nederlandse studenten gewonnen race in Australie, kondigt zich de volgende uitdaging alweer aan.

Op initiatief van studenten uit Stuttgart die met hun ‘Ventomobiel’ zullen meedoen, zal medio augustus 2008 in Den Helder een wedstijd worden gehouden tussen ‘windauto’s’. Naast de initiatiefnemers zullen nog zes teams van andere Europese universiteiten en onderzoeksinstituten meedoen aan deze wedstrijd.

Tegen de wind in

Het gaat hierbij om voertuigen die niet alleen uitsluitend door windenergie worden aangedreven, maar ook tegen de wind in kunnen rijden.
Omdat er zowel bij de aandrijving als bij de materiaalkeuze veel verschillende toepassingen mogelijk zijn, is de verwachting dat de uitdaging ook vanuit technisch oogpunt zeer interessant zal zijn. Het studententeam InVentus uit Stuttgart heeft zijn conceptmodel al bekend gemaakt.

Inititiatief

Dat conceptmodel is toegelaten tot ‘Land der Ideen‘, een groots opgezette campagne in Duitsland. Land der Ideen is een gemeenschappelijk initiatief van de Duitse regering en industrie. Het doel is voornamelijk het beeld te promoten dat Duitsland leidend is in innovatie. Beschermheer van het initiatief is de Duitse President Köhler.

De Science-Express

Onder het motto Germany Land of Ideas rijdt er inmiddels een Science Express door India. Deze trein met dertien themawagons zal 57 Indiase steden aandoen. Er worden films en foto’s getoond van diverse onderzoeksinstituten in Duitsland. Doel: de Duitse hightech promoten en de Indiase hogergeschoolden te interesseren voor beroepen binnen de wetenschap en techniek.

Reageren via Facebook