Wees wijs met het web, zet je vakantieplannen niet op Hyves /reageer

Wees wijs met het web, zet je vakantieplannen niet op Hyves

Waarschuw uw chattend kind…. voordat u op vakantie gaat, adviseert Wilfred van Roij. Inbrekers lezen mee over vakantie op Twitter, Hyves en MySpace, en weten zo wanneer u uw huis onbeheerd achterlaat.

Twitteraars en gebruikers van andere sociale websites zoals Hyves en MySpace doen er goed aan voorzichtig te zijn met de verspreiding van berichten over hun vakantieplannen. Inbrekers lezen mee, waarschuwt verzekeraar FBTO. Meldingen over wanneer en hoe lang iemand op vakantie gaat, kunnen voor inbrekers aanleiding zijn om het woonadres te achterhalen en toe te slaan.

Nog zo’n risico: personeel dat in de “out of office reply” berichten zet als:

“ik ben 3 weken niet aanwezig; ik ben op vakantie van 6 augustus tot 24 augustus en wij verblijven met ons gezin in Zuid Frankrijk”

Maar er bestaan meer “onbewuste” vakantiemeldingen, die op een eenvoudige wijze te verkrijgen zijn. Deze bevatten bovendien vaak veel meer privé-informatie over het pand dat bestolen moet worden.

Crimineel vakantiebaantje

Het is bekend dat Oost-Europese bendes in 2008, tegen redelijke onkosten vergoedingen, gebruik hebben gemaakt van Nederlandse jongeren (veelal 16, 17 jaar). Deze jongeren begaven zich in de vakantieperiode veelal op MSN om daar onschuldige contacten te leggen met leeftijdsgenootjes maar nog liever met jongere kinderen.

De opdracht van deze criminelen voor hun chattende Nederlandse hulpjes was simpel: Ga de digitale snelweg op en chat, veelal op MSN met allerlei kinderen. Doe je voor als dertienjarige tiener en praat over alledaagse zaken zoals sport, school en hobby’s. Nadat er een chat contact is ontstaan, krijgt het bezoekende kind na ongeveer een week de volgende soortgelijke tekst op zijn scherm te zien;

“Was weer leuke chat met jou, moet nu afbreken, gaan morgen voor drie weken naar Spanje op vakantie, zie je hopelijk weer snel … o ja… wanneer ga jij op vakantie en waar gaan jullie heen ….BNN”

Voor de doorsnee chattende minderjarige in Nederland een heel onschuldige chat met een normale vraag aan het eind. Het antwoord wordt dan ook bijna altijd heel gemakkelijk gegeven:

“He wens je toffe vakantie wij vertrekken op 6 augustus en blijven tot 24 augustus op een camping in Zuid Frankrijk, heb daar geen Internet, klote maar ja, spreek je als ik terug ben…..suc6”

Zo heeft uw kind op zijn eigen unieke manier een “out of office reply” gegeven waarbij vermoedelijk al eerder een woonadres is genoemd. Mocht het woonadres nog onbekend zijn, dan is het voor de (computer) criminelen vaak zeer eenvoudig om via sites zoals Hyves of andere openbare (Internet) bronnen dit te achterhalen.

Na een korte observatie van uw woning is het snel duidelijk of u inderdaad op vakantie bent. Omdat ook de precieze datum van terugkomst bekend is, is het zeer gemakkelijk om uw woning eerst een tijdje als “vakantiewoning” en slaapplaats te gebruiken, voordat men de kostbare bezittingen daadwerkelijk meeneemt.

Identiteitsfraude

Ik zal het nog een beetje erger maken. De precieze vakantieperiode is dus bekend. Gedurende deze periode maakt men ongestoord gebruik van uw faciliteiten. Financieel lucratieve zaken worden doorgenomen zoals het overnemen van uw identiteit, vrije beschikking over uw computer, met bijbehorende internetaansluiting of het downloaden van dubieuze bestanden met uw IP adres.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Wilfred van Roij

Na een loopbaan van 25 jaar bij politie Nederland, waarvan de laatste 10 jaar als tactisch (digitaal) rechercheur, heeft Van Roij in mei 2007 de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven. Hij is nu algemeen Directeur bij www.digitaleopsporing.nl Digitale opsporing heeft een eigen particulier recherchebureau en forensisch onderzoeksbureau en maakt onderdeel van de Securitygroep van Com-Connect. De unit 112Academy ook onderdeel van Com-Connect verzorgd opleidingen op het gebied van veiligheid.