Wees zuinig met het broccolipoeder /reageer

Wees zuinig met het broccolipoeder

Broccoli is gezond. Het zit barstensvol met vitame C en anti-oxidanten, waar allerlei kankerbestrijdende eigenschappen aan worden toegeschreven. Voor de mensen die niet zo van broccoli houden zijn er voedingssupplementen te koop, poeders die gemaakt zijn van deze super-gezonde groente. Maar die blijken veel minder effectief voor de gezondheid.

De gezonde eigenschappen in broccoli komen van het stofje glucoraphanin, dat door een enzym uit de groente, myrosinase, wordt omgezet naar de actieve component. Dit gebeurt normaal bij het kauwen van broccoli, maar als je de groente te lang kookt, is het enzym onwerkbaar.

In de menselijke darm komen bacteriën voor die dit enzym ook maken, en dus ook de actieve component uit broccoli kunnen halen. Echter, deze reactie is een stuk minder efficiënt dan de reactie door de broccoli-componenten zelf. Broccoli-poeders bevatten het enzym myrosinase ook niet en zijn hierdoor een stuk minder werkzaam dan verse broccoli.

Gezonder effect

Verse broccoli-spruiten bevatten veel van het nuttige enzym myrosinase. Onderzoekers uit Illinois hebben nu onderzocht of het combineren van bepaalde voedingsmiddelen leidt tot een grotere omzetting van glucoraphanin, en dus een grotere hoeveelheid van de actieve beschermende stof in de darmen.

Drie groepen proefpersonen kregen óf broccoli-poeder, óf verse broccoli-spruiten, óf een combinatie van deze voedingsmiddelen te eten. Vervolgens werden in hun urine de stoffen onderzocht die vrijkomen bij de omzetting van glucoraphanin in de darmen.
En inderdaad bleek dat bij de personen die zowel broccoli-poeder als de spruiten te eten hadden gekregen, er meer goede voedingsstoffen vrijkwamen in de darmen, en er dus een gezonder effect is van de broccoli.

Ook andere “scherpe” voedingsmiddelen, als mosterd, wasabi en waterkers bevatten veel van het enzym. Dus: combineer broccoli op de juiste manier en je kunt het beste eruit halen.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Eva Teuling

Eva Teuling is van oorsprong bioloog en houdt zich bezig met wetenschapscommunicatie voor het ERIBA-instituut van het UMCG in Groningen, werkte als onderzoeker bij de afdeling Genetica, en schrijft artikelen voor onder andere Sciencepalooza en het Postdoc Career Development Initiative.