Wees zuinig op je biologische klok; die houdt je gezond /reageer

Wees zuinig op je biologische klok; die houdt je gezond

Zorg maar dat je regelmatig slaapt en niet te vaak door tijdszones vliegt. Anders word je sneller ziek.

Onze biologische klok regelt wanneer we slapen en wakker zijn. Door vaak te laat naar bed te gaan, een jetlag of door het verzetten van de klok vanwege de zomer- of wintertijd kan deze worden verstoord.

“Mensen weten intuïtief dat ze eerder ziek worden als hun slaappatroon is verstoord”, zegt Erol Fikrig, hoogleraar epidemiologie en microbiële pathogenese aan Yale. “Nu blijkt dat verstoringen van de biologische klok onze vatbaarheid voor ziekteverwekkers daadwerkelijk beïnvloedt”.

Overlijdensrisico

Onder leiding van Fikrig zagen de onderzoekers dat de biologische klok van muizen de activiteit van een eiwit (TLR-9) beïnvloedt, dat reageert op de aanwezigheid van bacteriën en virussen. De muizen bleken overdag het beste infecties te weerstaan, omdat er dan veel van dat eiwit is. ’s Nachts was dat veel minder.

Dit is klinisch relevant, omdat van patiënten bekend is dat ze een hoger overlijdensrisico lopen tussen 2 en 6 uur ‘s nachts. Daarnaast hebben patiënten op een intensive care vaak verstoorde slaappatronen door de aanwezigheid van geluid, licht en medicijnen. Of en hoe deze factoren het immuunsysteem beïnvloeden, moet nog worden onderzocht.

“Onze bevindingen laten niet alleen het moleculaire verband tussen de biologische klok en het immuunsysteem zien. Het heeft ook gevolgen voor de preventie en de behandeling van ziektes”, concludeert Fikrig.

Ook interessant:

Scholieren halen betere resultaten als ze uitslapen
Werking biologische klok ontrafeld

Reageren via Facebook

Reacties

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl