Weg met de virusscanner!? /reageer

Weg met de virusscanner!?
  • door: Marjon Vinck
    over: software, computer, beleid
    op: 21 augustus 2013
  • Anti-virussoftware wordt als een eerste 'beveiligingsbehoefte' voor computers gezien

  • Maar kunnen bedrijven hun geld niet beter in andere manieren van beveiliging steken?

Je komt het steeds vaker tegen: banken die hun klanten verplichten om de computerbeveiliging up-to-date te houden. Heb je bijvoorbeeld geen virusscanner met de meest recente updates? Dan kun je fluiten naar een vergoeding als je het slachtoffer bent van fraude met internetbankieren, voornamelijk phishing. Steeds meer beveiligingsexperts hebben echter hun twijfels bij het nut van de anti-virussoftware, zeker als het gaat om gebruik door bedrijven, aldus Wired.

Op de RSA Conference in februari in San Francisco hoorde Wired steeds vaker hetzelfde geluid: beveiligingsexperts die zelf geen virusscanner gebruiken. Het heeft volgens hen namelijk weinig tot zeer weinig nut. “Veel experts werken voor sectoren die deze software verplicht hebben gesteld of voor bedrijven die dit soort software gebruiken,” aldus Dan Guido, CEO van security startup Trail of Bits, “maar anders zouden maar weinig van hen deze ook daadwerkelijk gebruiken.” Een lezing die Paul Carugati, security expert bij Motorola Solutions, kan bevestigen. Hij wil het belang van de anti-virussoftware niet nivelleren, maar hij twijfelt wel aan de effectiviteit ervan.

Beveiligingsexperts doen namelijk wat consumenten eigenlijk niet horen te doen: ze bezoeken geen onbetrouwbare websites en openen geen bestanden die ze niet vertrouwen. Zo houden ze het grootste gedeelte van de besmettingen tegen. Als hun computers daarna alsnog worden besmet, is het vaak door een nieuw soort virus of trojan horse die de virusscanner niet herkent en dus nog niets aan kan doen. Steeds meer nieuwe virussen weten namelijk wat een virusscanner niet kan en als je een virus op de wereld wilt zetten, dan kun je zelfs via de website Virus Total bekijken of jouw virus door de meest gangbare beveiligingsopties heen komt.