Werken aan de nieuwste generatie chipmachines /reageer

Werken aan de nieuwste generatie chipmachines

In een nieuw gebouw van ASML in Eindhoven werken sinds oktober ongeveer honderdvijftig mensen aan de nieuwste generatie chipmachines. ‘Metrology for 22 nanometer’ richt zich op de sensoren die ervoor moeten zorgen dat wafers in machines nauwkeurig genoeg gepositioneerd kunnen worden om chips te maken met structuren van 22 nanometer breed. De mensen zijn afkomstig van ASML en zijn toeleveranciers, aangevuld met onderzoekers van TNO en de TU Eindhoven.

De nieuwe organisatie is ingericht in het kader van de Kenniswerkersregeling (KWR), die de regering eerder dit jaar in het leven riep om te voorkomen dat hoog opgeleide mensen het land zouden verlaten, omdat er in de huidige laagconjunctuur onvoldoende voor hen te doen is. De overheid betaalt 75 procent van de loonkosten van de nieuwe organisaties – allemaal samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven en kennisinstituten – tot en met eind 2010. In totaal werden begin september 128 projecten toegekend.

‘Inmiddels zijn bijna alle projecten gestart’, vertelt Harry Vermeer, bij Senter Novem een van de verantwoordelijken voor het uitvoeren van de regeling. ‘Ook voor de tweede ronde aan inschrijvingen is veel belangstelling. De toekenning daarvan maken we naar verwachting begin december bekend.’

Heijplaat

‘Metrology for 22 nanometer’ is in aantal werknemers het grootste project. De meeste partners, naast TNO en TUE zo’n twintig partijen uit de bouwwereld, zijn betrokken bij ‘Building Brains’, dat zich bezig houdt met duurzaam en energiezuinig bouwen. Hieraan werken sinds september al zo’n 130 mensen aan in een gebouw op de voormalige RDM werf in het Rotterdamse Heijplaat. Een van de gedetacheerden, Geert van der Weide van bouwgroep ASVB zei hierover in Technisch Weekblad: ‘De gehele bouwketen is vertegenwoordigd. Van toeleveranciers, de architecten en de ingenieursbureaus tot aannemers. We weten nu bij wijze van spreken al niet meer wie van welk bedrijf komt. Dat is een goede basis om met zijn allen door te gaan.’

Eind oktober werden de regels aangepast, zodat ook jonge onderzoekers eronder kunnen vallen. Met de KWR is in totaal 180 miljoen euro gemoeid, waarvan voor de tweede ronde nog 45 miljoen over is. Het idee van de KWR is afkomstig van TNO en TUE, vandaar hun grote betrokkenheid bij de uitvoering ervan.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Christian Jongeneel

Christian Jongeneel is wetenschapsjournalist voor onder andere Technisch Weekblad en De Ingenieur. Zijn weblog en andere artikelen zijn te vinden op [url=http://www.christianjongeneel.nl]www.christianjongeneel.nl.