Nieuws/ Wet van Moore mogelijk weer verlengd /reageer

door: Cindy Curré
over: nanotech, materiaal, computer
op: 27 oktober 2008

De wet van Moore stelt dat het aantal transistors op een computerchip elke twee jaar verdubbelt. En hoewel het bijna onmogelijk lijkt, blijkt tot op heden deze wet - met enig kunst- en vliegwerk - nog steeds geldig. Onderzoekers van de McGill University in Canada kunnen de levensduur van de wet mogelijk verder verlengen, nu ze bij zeer lage temperaturen de vorming van een kristal hebben ontdekt dat ‘noch tweedimensionaal, noch driedimensionaal’ is.

Bizarre fenomenen

De directeur van het Ultra-Low Temperature Condensed Matter Experiment Lab, Guillaume Gervais, legt het als volgt uit. “In een standaard transistor werkt een ‘gate’ als een kraan om de stroom elektronen te beheersen, net als bij een gaskraan. In die stroom gedragen de deeltjes zich als individuele deeltjes, waardoor zij enen en nullen kunnen vertegenwoordigen. Echter bij bestudering op nanoschaal spelen de kwantumkrachten een rol en kunnen de elektronen een collectieve status krijgen waarbij het individuele karakter verdwijnt.”

Vervolgens doen bizarre fenomenen zich voor, waarbij elektronen soms splijten en het concept van ‘aan’ en ‘uit’ zijn betekenis verliest.

Gervais beweert niet met zekerheid dat het nieuwe materiaal daadwerkelijk geschikt is voor de verlenging van de wet van Moore, maar geeft aan dat de mogelijkheid wel bestaat. Eerst moeten echter de eigenschappen van het nieuwe materiaal in kaart worden gebracht.

Bron: Automatisering Gids

Reageren via Facebook

Reacties