Wetenschappers kweken minimaagje /reageer

Wetenschappers kweken minimaagje
  • door: Redactie Sync
    over: geneeskunde
    op: 31 oktober 2014
  • Amerikaanse wetenschappers hebben vanuit stamcellen een minimaagje gekweekt

  • De miniatuurmaagjes zijn bij uitstek geschikt om medicijnen voor maagaandoeningen mee te testen

Amerikaanse wetenschappers hebben met behulp van stamcellen een minimaagje gekweekt. Tel hierbij de eerdere onderzoeken naar het kweken van minilevertjes en zelfs minihersentjes op en de op schaal nagebouwde mens wordt steeds meer werkelijkheid. Hierdoor is in het in de toekomst misschien wel mogelijk om reserveweefsel te kweken voor patiënten met een niet-functionerend orgaan.

Stamcellen

De Amerikaanse wetenschappers maakten gisteren in Nature bekend dat het hen is gelukt een miniatuurmaagje te kweken door stamcellen met een reeks chemische prikkels om te programmeren tot maagweefselcellen. De maagjes zijn gecreëerd met behulp van zogeheten menselijke pluripotente stamcellen: cellen die nog kunnen uitgroeien tot elk celtype. Deze cellen zijn door de wetenschappers blootgesteld aan een bad van eiwitten en hormonen waarmee de omstandigheden werden nagebootst waarin stamcellen uitgroeien tot maagcellen. De stamcellen hadden na 34 dagen dezelfde structuur als maagcellen.

Toepassing

De ontwikkelde minimaagjes zijn slechts enkele millimeters groot, maar ogen en werken precies als de echte menselijke maag. Dat schrijven James Wells en zijn collega’s van het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center. Als bewijs voor de werking van het miniatuurmaagje besmette Wells het maagje met de maagzweerbacterie Helicobacter Pylori. Het maagje reageerde precies als de echte menselijke maag. Hoewel de maagjes geen bloed- en immuuncellen hebben en geen voedsel kunnen verteren zoals een menselijke maag, zijn ze bij uitstek geschikt om medicijnen op te testen. Zo willen wetenschappers ze onder andere gaan gebruiken om maagzweren uit de wereld te helpen. Ook zouden medicijnen voor andere maagaandoeningen eerst getest kunnen worden op de gekweekte minimaagjes.

Organoïden

Hoewel het wetenschappers nog niet eerder is gelukt om vanuit stamcellen een compleet maagje te creëren, is er met andere technieken al wel geëxperimenteerd om andere miniorganen te kweken. Deze miniorganen worden Organoïden genoemd. Zo lukte het een team in Utrecht onder leiding van KNAW-president Hans Clevers om een levertje te kweken. Dit kweken van organoïden nam vijf jaar geleden een vlucht toen er door Clevers en zijn collega’s stukjes darm werden gekweekt. Sindsdien is het hard gegaan. Zo wist men in Japan menselijke mini-netvliesjes uit huidcellen te kweken.

Elders kweekte men onder andere organoïde niertjes, schild- en alvleeskliertjes en stukjes bot-, spier-, long- en hartweefsel. Vorig jaar wisten Weense onderzoekers zelfs hersen-organoïden te kweken. Aangezien de technieken zijn aangescherpt, worden de organoïden steeds beter bruikbaar om er bijvoorbeeld medicijnen mee te testen. “Ooit hopen we weefsels en misschien zelfs organen te kunnen kweken, die we naar patiënten kunnen transplanteren”, aldus stamcelonderzoeker Hugo Snippert van het UMC Utrecht. Volgens Wells zou het in de toekomst zelfs mogelijk zijn om een complete organoïde mens te creëren. Het is volgens Wells de uitdaging om de weefsels dermate goed te kweken dat ze gebruikt kunnen worden voor transplantatie. Het team van Clevers is daarmee volop aan de slag en zijn al in staat om werkende minilevertjes te transplanteren naar muizen. Volgens Clevers stemt dit hoopvol voor de toekomst. “Iedereen is hard op zoek naar een bron van levercellen. Er zijn honderden miljoenen mensen met leveraandoeningen die nu alleen met een levertransplantatie te verhelpen zijn”, aldus de KNAW president.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.