Nieuws/ Wethouders 'zien wel brood' in Cruise Port The Hague Holland /1 reactie

door: Saskia Buitelaar
over: concurrentie, ruimtelijke ordening, beleid
op: 7 april 2009

Plannen voor een haven voor cruiseschepen in Scheveningen kunnen op enthousiasme rekenen in het Haagse college van burgemeester en wethouders.

De wethouders Marnix Norder (bouwen en wonen) en Frits Huffnagel (toerisme) lieten zich onlangs informeren en inspireren in Miami, Florida, voor de mogelijkheden van een vernieuwing van het Scheveningse haventerrein. En ze zijn om. ‘Als we deze plannen op een verantwoorde manier kunnen toevoegen aan de maritieme activiteiten die Scheveningen van oudsher kent, zie ik er wel brood in.’

‘De cruisemarkt verwacht in Europa een flinke groei de komende jaren, ondanks de economische crisis´

Haven, horeca en woningen

Het plan Cruise Port The Hague Holland omvat onder andere een multifunctionele cruiseschipterminal, een busstation, voorzieningen en winkels in de nautische sfeer, horeca en circa 800 tot 1.200 woningen. De nieuwe haven moet voor de bestaande haven van Scheveningen worden aangelegd en wordt daarmee verbonden via een voetgangersbrug.

Het ambitieuze plan is ontwikkeld door projectontwikkelaar AM, woningcorporatie Vestia en cruisehavenspecialist Züblin uit Grenada. Wethouder Huffnagel is na zijn bezoek aan Miami een stuk positiever over de plannen. Hij ziet veel economische voordelen, licht hij toe.

Groei

‘De cruisemarkt verwacht in Europa een flinke groei de komende jaren, ondanks de economische crisis. Cruisen is echt niet alleen voor rijken en bejaarden, de doelgroep is enorm groot en het aanbod van schepen neemt snel toe.’ Belangrijk milieubezwaren blijken achterhaald. De schepen liggen niet dagenlang te stomen in de haven, maar gebruiken stroom van de wal en zuiveren zelf hun afvalwater.

Scheveningen is volgens de cruisekenners een toplocatie, omdat het aan zee ligt en dichtbij de luchthavens Schiphol en Rotterdam Airport. Het kan daarmee niet alleen een aanmeerhaven zijn, maar ook een start- en eindpunt voor cruises. Huffnagel ziet volop economisch voordeel van alle werkgelegenheid die het project en de toeristenstroom met zich meebrengen.

´Cruisen is echt niet alleen voor rijken en bejaarden´

Kustveiligheid

Het college heeft nog geen besluit genomen over de plannen. Eerst volgt nog enig onderzoek, onder meer naar de bereikbaarheid. Maar als dat geen struikelblok blijkt te zijn, ziet Huffnagel geen belemmeringen voor de Cruise Port. Integendeel, het project zou kunnen bijdragen aan de kustveiligheid van Scheveningen. ‘Dat aspect nemen we in de afweging mee, want in Den Haag zijn we de eerste die natte voeten krijgen als het mis gaat.’

Dit verhaal verscheen eerder op www.binnenlandsbestuur.nl.

Reageren via Facebook