Whizzkid start mega boekensite /reageer

Whizzkid start mega boekensite

Whizzkid Aaron Swartz (21) probeert WorldCat de loef af te steken met een gratis en open bibliotheekcatalogus. WorldCat is de grootste bibliografische databank ter wereld. Open Library, het geesteskind van Swartz, is deze maand live gegaan. Open Library is een samenwerkingsverband tussen Swartz, een van de grondleggers van de syndicatietechnologie rss en internetmiljonair, en het Internet Archive.

Open catalogus

Net als bij de online encyclopedie Wikipedia, een van de meest succesvolle sites ter wereld, mag iedereen informatie toevoegen aan de nieuwe boekencatalogus. Sommige academische bibliothecarissen vrezen dat Open Library veel fouten zal bevatten omdat iedereen mee mag doen. Jonge bibliothecarissen daarentegen zijn zeer enthousiast over het project.

Reddit

Aaron Swartz, geboren in 1986, is geen nieuwkomer op internetgebied. Hij werkte al op 14-jarige leeftijd mee aan de ontwikkeling van rss, een techniek waarmee internetgebruikers nieuws op weblogs en websites kunnen volgen. Daarna richtte Swartz enkele internetbedrijven op. In 2006 verkocht hij zijn sociale nieuwssite Reddit voor enkele miljoenen dollars aan CondéNet, de online divisie van uitgever Condé Nast Publications.

Boeken bevrijden

Swartz kwam op het idee voor Open Library toen hij ontdekte dat boeken ‘opgesloten’ zitten in bibliotheken. Hij wil ze bevrijden en verspreiden. De eerste versie van Open Library bevat gegevens over 20 miljoen boeken.

Het is de bedoeling dat de site op den duur bibliografische gegevens over alle boeken die ooit zijn verschenen bevat. Elk boek krijgt zijn eigen webpagina met gegevens over auteur, titel, uitgever en informatie over de dichtstbijzijnde bibliotheek waar het boek geleend of ingezien kan worden. Gebruikers kunnen ook recensies toevoegen.

WorldCat, eigendom van de bibliotheekorganisatie OCLC, bevat 72 miljoen unieke gegevens over boeken. Open Library wordt gesteund door het Internet Archive. De catalogus heeft 300.000 dollar van het internetarchief ontvangen en mag de boeken uit het publieke domein van het Internet Archive overnemen.

Virtuele vrijwilligers

Om populariteit en bekendheid te creëren wil Swartz wil Open Library integreren met Wikipedia en de boekencommunitysite LibraryThing. Of veel bibliotheken hun medewerking aan Open Library zullen verlenen, is nog onduidelijk. Voor OCLC, dat een omzet van 235 miljoen dollar per jaar heeft en 60.000 bibliotheken als lid, is de gratis catalogus een concurrent. Bibliotheken kunnen bang zijn om OCLC voor het hoofd te stoten door mee te werken aan Open Library.

Maar met de medewerking van LibraryThing, dat over de catalogi van meer dan 250 bibliotheken, uitgevers en webboekwinkels beschikt, en het enthousiasme van virtuele vrijwilligers moet Aaron Swartz een heel eind komen. Dankzij internet is een boekencatalogus niet meer afhankelijk van bibliotheken alleen.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Marie-José Klaver

Marie-José Klaver (1969) schrijft al meer dan tien jaar over en op internet. Zij doet dit o.a. voor NRC Handelsblad, nrc.next, Independent Minds en InformatieProfessional. Tot haar specialisaties behoren cybercultuur, privacy, auteursrecht, hacken en zoeken.