Who needs a business model? /1 reactie

Who needs a business model?

Het Nederlandse Layar heeft Intel Capital binnengehaald als aandeelhouder. De chipgigant doet mee aan een investeringsronde van 10 miljoen in de Nederlandse maker van een augmented reality-browser. Maar of Layar geld gaat verdienen en vooral: hoe, lijkt nauwelijks een vraag.

Het gaat hard met Layar. Volop in de (media-)aandacht, uitverkoren tot most disruptive company in de marge van de Deloitte Technology Fast50 en nu dus Intel, dat het grootste deel van 10 miljoen groeikapitaal fourneert om het avontuur nog spectaculairder te maken. Bestaande investeerders lapten ook ruim 3 miljoen euro bij.

Augmented Reality

Waar het om draait: Layar levert een dienst die aan het camerabeeld van een mobiele telefoon gegevens toevoegt. Dankzij GPS weten smartphones waar ze zich bevinden, waardoor de overlay van Layar bijvoorbeeld de huizenprijzen in de omgeving toont, een overvliegend vliegtuig identificeert of - net gelanceerd - informatie over een architectonische bezienswaardigheid. Layar levert de augmented reality browser, de gegevens komen van derden, die een licentie nemen op de techniek.

Businessmodel

Dat klinkt bijna als een businessmodel, maar dat is het ouderwetse dotcommerige van Layar: Claire Boonstra en de andere 3 oprichters hebben nog helemaal geen businessmodel. Komt vanzelf, zodra de killer apps zich opstapelen en Layar gewoon onmisbaar wordt voor smartphonegebruikers. Voor de buitenwereld is het uitblijven van winst of een aanzwellende cashflow geen reden geweest om het bedrijf, opgestart in 2009, niet op handen te dragen. In een eerdere geldronde haalde het bedrijf al 2,5 miljoen venturekapitaal op. De huidige ronde waardeert Layar op vele tientallen miljoenen euro’s.

Verder ontwikkelen

Met de 10 miljoen uit deze tweede, ‘B’-financieringsronde gaan Boonstra en de rest hun platform verder ontwikkelen en meer samenwerken met klanten om te zorgen dat die waardevolle content kunnen leveren voor de browser of die effectief kunnen inzetten voor hun marketing. Layar neemt dus meer consultants en techneuten aan en wil doorgroeien naar een omvang van 70 man. Maar Intel is ook aan machtige partner, die wereldwijd deuren opent en kan helpen alianties te smeden. Nu al wordt |Layar voorgeïnstalleerd op een derde van alle nieuwe smartphones.

Intel Capital maakte zijn investering gisteren bekend. Layar is bedrijf 17 waarin de chipmaker investeert. Intel Capital heeft nu 77 miljoen dollar aan geinvesteerd kapitaal uitstaan bij een bonte verzameling van soft- en hardwaremakers rond pc’s, servers en smartphones maar ook mobiele diensten en draadloze toepassingen. Doelstelling is op deze manier ‘de innovatie te bespoedigen’.

Reageren via Facebook

Over Redactie Techbusiness

Techbusiness.nl belicht de businesskansen van technologie voor ondernemers en managers.