Wie worden de Technotijgers van 2007?
/reageer
-
door: Redactie Techno! over: elektrotechniek, bedrijfskunde, businesstrends, materiaal, werktuigbouw op: 22 november 2007 Wie zijn cruciaal voor de technologische en economische groei van morgen?
Deze technotijgers gaan het helemaal maken
Welke mensen in Nederland zijn cruciaal voor de technologische (en dus economische) groei van morgen? Het blad Techno! spotte er tien. Stuk voor stuk jonge Nederlandse ingenieurs die het helemaal gaan maken. Leest, huivert en stemt! Want Sync-gebruikers bepalen mede hoe de Top 10 er definitief uit gaat zien.
TIJGER 1 | Hester Bijl: Passie voor vliegen
Naam: Hester Bijl
Leeftijd: 36 jaar
Titels: prof.dr.ir.drs.
Opleiding: Technische Wiskunde aan de TU Delft, Engels aan de Universiteit Leiden.
Functie: hoogleraar aan de TU Delft
Prijs: vernieuwingsimpulssubsidie NWO
Hester Bijl is de eerste vrouwelijke hoogleraar Lucht- en Ruimtevaarttechniek en geeft les in Numerieke Aerodynamica en Aero-elasticiteit. Simpel gezegd is dit het berekenen van luchtstromen en van de wisselwerking tussen luchtstromen en structuren als een vliegtuigvleugel of een windturbine.
De ingewikkelde berekeningen waarmee Bijl zich bezighoudt, helpen om te begrijpen hoe bijvoorbeeld een vogel of een hommel vliegt. “De manier waarop een vliegtuig vliegt, is eigenlijk simpel als je het vergelijkt met de dierenwereld. Dieren spelen door te flappen met hun vleugels in op de luchtwervelingen die ze veroorzaken.”
Met een klapwiekend vliegtuigje is dit te imiteren. Een voorbeeld is de aan de TU Delft ontwikkelde Delfly, een twintig centimeter breed toestel dat vliegt als een insect. Het kan zowel gewoon horizontaal vliegen als bijna stilstaan in de lucht en is ideaal om uit te rusten met een camera. “Mijn groep is ook bij het ontwerp betrokken. Om optimaal te vliegen zou een vliegtuigvleugel zich continu aan de omstandigheden moeten aanpassen. Ik ben momenteel aan het onderzoeken of en hoe dit mogelijk is.” >> Lees meer en stem.
TIJGER 2 | Maarten de Bruijn: Haute voiture
Naam: Maarten de Bruijn
Leeftijd: 42 jaar
Titel: drs.
Opleiding: Planologie aan de Universiteit van Amsterdam
Functie: directeur en oprichter van Silvestris Haute Motive Concepts. Daarvoor directeur en oprichter van Spyker Cars.
De Bruijn is bekend als oprichter van Spyker Cars in 1999, maar hij vertrok daar twee jaar geleden met twee collega’s om het bedrijf Silvestris te beginnen. Met de ontwikkeling van boten en - later - auto’s en vliegtuigen, richt Silvestris zich op verschillende markten. De Bruijn omschrijft zijn bedrijf als ‘haute couture op technisch gebied’.
Zijn eerste bekende ontwerp is de Spyker C8 Spyder, een sportauto voor op de weg, zijn nieuwste de Silvestris 23′ Sports Cabriolet, een sportwagen voor op het water.
“Techniek lijkt soms ondankbaar”, vindt De Bruijn, “maar zonder techniek heb je ook geen design.” Hij vindt dan ook dat techniek weer leidend moet worden voor vormgeving. “Dat zorgt voor veel meer emotie. Kijk maar naar de natuur: het menselijk lichaam is zo mooi omdat de werking ervan in het design zichtbaar is. Zo is een functionele koelsleuf op een auto ook mooier dan eentje die er voor het design op is geplakt. Techniek en vormgeving moeten nauwer samenwerken.” >> Lees meer en stem.
TIJGER 3 | Johan Feenstra: Krachten manipuleren
Naam: Johan Feenstra
Leeftijd: 38 jaar
Titels: dr.ir.
Opleiding: Technische Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen
Functie: directeur van Liquavista.
Door gebruik te maken van het fenomeen elektrowetting ontwikkelde Johan Feenstra met collega Rob Hayes een energiebesparend beeldscherm. Zijn eigen bedrijf Liquavista brengt in 2008 de eerste producten met deze display op de markt.
Elektrowetting maakt een vloeistof afwisselend waterafstotend of juist -aantrekkend door elektrostatische krachten te manipuleren. Liquavista gebruikt het in een nieuw soort beeldscherm door het water een dunne laag gekleurde olie op de juiste plaatsen te laten verdringen of aantrekken.
“Het grote voordeel van deze displays is dat ze geen extra licht nodig hebben om ze goed te kunnen zien”, vertelt Feenstra. “Net als bij het lezen van een krant is het omgevingslicht daarvoor voldoende. Dit bespaart dus energie ten opzichte van normale beeldschermen.” Met name voor mobiele toepassingen kan de vinding van Feenstra goed scoren. “Een display dat werkt op basis van elektrowetting verbruikt negentig procent minder vermogen dan een gewoon lcd-scherm, waardoor de batterij veel langer meegaat.”
Aan nieuwe vindingen komt Feenstra weinig toe. “Ik heb nog wel eens goede ideeën, maar geen tijd om ze uit te werken. We passen elektrowetting ook toe in optische schakelingen, vervormbare lenzen en het vloeistoftransport op chips, dus we hebben nog werk genoeg.” >> Lees meer en stem.