Wie worden de Technotijgers van 2007? /reageer

TIJGER 4 | Tom Frantzen: Conceptuele consistentie

Tom FrantzenNaam: Tom Frantzen
Leeftijd: 36
Titel: ir
Opleiding: Bouwkunde - cum laude - aan de TU/e
Functie: directeur en architect van Frantzen et al
Prijzen: onder meer de Charlotte Köhler Award 1997.

Frantzen timmerde direct na zijn studie Bouwkunde al snel aan de weg als architect. Na slechts twee jaar tijd won hij de prestigieuze Charlotte Köhler Award. “Mijn werk bleek een grote conceptuele consistentie te bevatten die in een vroeg stadium, dus vóór de realisatie, al zichtbaar is.”

Het verloop van de gemiddelde opdracht en de invulling die de architect eraan kan geven is anders dan Frantzen aan het begin van zijn studie dacht. “Ik had verwacht dat alle ideeën meer uit mijzelf zouden komen. Inmiddels weet ik dat de architect vooral de persoon is die alle wensen en externe invloeden een plek kan geven in een ontwerp. Als je de bouwkunst vergelijkt met muziek, lijkt een architect meer op een dj dan op een musicus.”

Voor Frantzen is het van cruciaal belang dat opdrachtgevers hem, en daarmee zijn bedrijf, niet kunnen typecasten. “Veel collega’s specialiseren zich. Mijn kracht ligt echter juist in het vinden van een nieuwe benadering.”
Frantzen vind het daarom goed als een architect niet alleen bij de vormgeving en constructie, maar ook bij de andere techniek in het gebouw betrokken is. “Samen met adviesbureau DGMR hebben we voor het hoofdkantoor van Nike een bijzonder klimaatsysteem ontwikkeld, waarin het atrium met opblaasbaar dak een cruciale rol vervult. >> Lees meer en stem.

TIJGER 5 | Tjeerd Hoek: User experience

Tjeerd HoekNaam: Tjeerd Hoek
Leeftijd: 39
Titel: ir.
Opleiding: Industrieel Ontwerpen - cum laude - aan de TU Delft
Functie: executive creative director bij Frog Design in Seattle, VS

Toen het meest recente besturingsprogramma van Microsoft, Windows Vista, op de markt kwam, verscheen Hoeks gezicht in vrijwel alle Nederlandse kranten. Hij was als director of user experience dan ook verantwoordelijk voor de gebruikersinterface. Het uiterlijk en de manier waarop Windows Vista met de gebruiker communiceert, is dus onder zijn leiding verzonnen en uitgewerkt. Maar ook in de interfaces van Explorer, MSN Messenger en de programma’s in Office zitten al onderdelen van zijn hand.

Inmiddels heeft Hoek Microsoft verlaten en is hij werkzaam bij ontwerpbureau Frog Design in de Amerikaanse stad Seattle. “Frog Design opereert op een wat breder terrein. Er zijn meer producten dan computers die gebruikers moeten kunnen bedienen. Ik vind het een uitdaging om interface en product als een geheel te ontwerpen.”

Een facet van zijn werk is het systematisch oplossen van blokkades in het ontwerp. “Hierbij merk je het nut van een opleiding. Ik weet daardoor hoe ik dit soort problemen aan moet pakken.” Een andere troef van Hoek is zijn Hollandse nuchterheid. “Hier in de Verenigde Staten zien ze ontwerpers echt als een soort kunstenaars en ingenieurs als ontzettende techneuten. In Nederland is die scheidslijn allang vervaagd.” >> Lees meer en stem.

TIJGER 6 | Antonio Perra: Innovatieve slagkracht

Antonio PerraNaam: Antonio Perra
Leeftijd: 38
Opleiding: Europese school
Functies: uitvinder, grootaandeelhouder en directeur van 4Sight Innovation
Prijzen: Twee POP Awards, voor Beste Product en Beste Multimedia.

Perra ontwikkelde een hersluitbaar frisdrankblik dat niet ‘klokt’, bij hoge temperatuur niet uiteenspat, even duur is als een gewoon blikje en door producenten met bestaande machines te maken is. Coca-Cola heeft het blikje inmiddels in Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten op de markt gebracht. “Dit wordt de nieuwe standaard”, zegt Perra trots.

De in Nederland opgegroeide Italiaan heeft een enorme innovatieve slagkracht. In totaal heeft hij 44 patenten op zijn naam staan. Perra: “Inmiddels zijn er hiervan zo’n 16 producten klaar om op de markt te brengen.”
De producten die we in de nabije toekomst van Perra kunnen verwachten, zijn onder meer een mobiele, energiezuinige biertap die met blikken bier is te laden, een oogspray die het pipetje met druppels moet vervangen en oplossende cups voor de Nespresso-machine. Alles is wereldwijd gepatenteerd voor de komende twintig jaar. Het eigen bedrijf van Perra, 4Sight Innovation, maakt alle uitvindingen marktklaar.

Hoewel Perra een zeer succesvolle ondernemer is, voelt hij zich in de eerste plaats nog steeds uitvinder. ,,Innovatie is mijn passie, en ik zou echt nooit iets anders willen doen. Ik heb inmiddels ook een paar goede, jonge ingenieurs in dienst die alles technisch uitwerken en zelf ook af en toe met goede ideeën komen. Uiteraard patenteren we die uitvindingen dan op hun naam en zoeken we daar ook peetvaders voor”, zegt Perra. >>Lees meer en stem.