Wie worden de Technotijgers van 2007?
/reageer
TIJGER 7 | Chris Rijnders: Formule 1 en andere ambities
Naam: Chris Rijnders
Leeftijd: 38
Titel: ir.
Opleiding: Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft
Functies: automotive & aerospace technical consultant en oprichter van hightechbedrijf Crosit.
Rijnders rondde zijn opleiding Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft af met een afstudeerproject bij het Britse Reynard Racing Cars. “Het was de bedoeling dat ik mijn afstudeeropdracht intern op de faculteit zou doen”, vertelt Rijnders, “maar ik wilde per se bij een raceteam afstuderen. Ik solliciteerde bij Reynard en kwam door mijn sterke verkooppraatje bij het bedrijf binnen.”
Vervolgens kwam hij op dezelfde manier binnen bij Stewart GP (later Jaguar Racing), waar hij ook aan simulaties werkte, en Ford Europe, waar hij verantwoordelijk was voor testritevaluaties, schokbrekerafstelling en de ontwikkeling van speciale testmetingen. Hij schopte het zelfs tot techneut van het Formule 1-team van Ferrari.
Inmiddels is Rijnders een eigen adviesbureau gestart dat zich onder meer richt op de combinatie van motorsport en kunstmatige intelligentie. “Andere opdrachten waarvoor simulatie nodig is, doe ik ook.” Zijn laatste opdracht zit in de hoek van de micro-elektronica.
Hoewel Rijnders nu nieuwe ambities heeft, kijkt hij met plezier terug op zijn tijd bij de Formule 1. “Na twee jaar merkte ik dat ik reeds een reputatie had opgebouwd, omdat topmanagers mijn mening kwamen vragen”, vertelt hij. “Dat geeft veel voldoening.” >>Lees meer en stem.
TIJGER 8 | Wouter Jan Ubbels: Meeliftende nanosatellieten
Naam: Wouter Jan Ubbels
Leeftijd: 26
Titel: ir.
Opleiding: Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft
Functies: Technisch directeur ISIS
Prijzen: Nominatie New Venture voor het meest innovatieve Businessplan in 2005.
Wouter Jan Ubbels richtte na zijn afstuderen met vier studiegenoten het bedrijf Innovative Solutions In Space (ISIS) op. Ubbels: “We ontwerpen en bouwen kleine satellieten die relatief snel te ontwikkelen zijn. Vanwege de geringe afmetingen kunnen ze gemakkelijk meeliften bij de lancering van grote satellieten, waardoor de kosten relatief laag blijven”, zegt Ubbels.
Hij en zijn compagnons kwamen op het idee toen ze gezamenlijk werkten aan hetzelfde afstudeerproject: de studentensatelliet Delfi-C3. “Een goed voorbeeld van het type kunstmanen waar wij ons in specialiseren”, zegt Ubbels.
ISIS levert ook onderdelen voor subsystemen van kunstmanen, en de jonge ondernemers verhuren zich als adviseur en als “een soort makelaar voor lanceringen”. Zo verzorgt ISIS een lancering in 2008, compleet met het testen van de satelliet en de aanschaf van de zogenoemde deployment cannister, een houder op de raket van waaruit de nanosatelliet met behulp van een handig mechanisme in de ruimte wordt gebracht.
Omdat er vanuit de markt een duidelijke vraag is naar producten en diensten van ISIS, ziet hij de toekomst positief. “We willen een belangrijke speler worden in de ruimtevaartmarkt. En als alles goed loopt, sluit ik niet uit dat we ooit ook grote satellieten gaan bouwen.” >> Lees meer en stem.