Wie worden de Technotijgers van 2007? /reageer

TIJGER 9 | Jan van der Tempel: Twee rechterhanden

Jan van der TempelNaam: Jan van der Tempel
Leeftijd: 33
Titels: dr.ir.
Opleiding: Civiele Techniek aan de TU Delft, gepromoveerd op vermoeiingsberekeningen voor windturbines op zee
Functies: Uitvinder, onderzoeker, docent en projectmanager bij de TU Delft. Directeur van de Ampelmann Company.

Van der Tempel stond onlangs flink in de schijnwerpers met zijn opvallende uitvinding, de Ampelmann. Dit platform op een schip compenseert de deining van de golven door precies in tegengestelde richting op en neer te bewegen. Via het platform is het gemakkelijk om over te stappen op bijvoorbeeld een windturbine op zee.

De directeur van Ampelmann kan zich met recht een expert op het gebied van windturbines op zee noemen. Hij studeerde op het onderwerp af en promoveerde op een slimme rekenmethode die flinke kostenbesparingen oplevert bij de bouw van zeewindparken. Hij wordt regelmatig ingeschakeld als adviseur.

Van der Tempel zit voor zijn gevoel helemaal op de juiste plek. „Ik dacht laatst nog bij mijzelf: Wow, ik heb de Ampelmann vijf jaar geleden verzonnen bij een biertje en nu werkt het! Ik realiseerde me toen dat ik dankzij twee rechterhanden en voldoende hersens al mijn ideeën kan verwezenlijken. En als universitair docent bevind ik mij ook nog eens in de positie om mijn enthousiasme over techniek over te brengen op anderen.” Het opzetten van de Ampelmann Company ziet Van der Tempel voorlopig als hoofdtaak. „Maar op termijn ambieer ik wel een functie als hoogleraar.” >> Lees meer en stem.

TIJGER 10 | Ward van Wanrooij

Ward van WanrooijNaam: Ward van Wanrooij
Leeftijd: 26
Titel: MSc
Opleiding: Technische Informatica aan Universiteit Twente (cum laude)
Functie: technisch directeur en softwareontwikkelaar bij Technocon

Omdat zijn studie Technische Informatica aan de Universiteit Twente wat onder zijn niveau bleek te zijn, besloot Ward van Wanrooij na het eerste jaar zijn hele studie te verplaatsen naar de avonduren. Op deze manier had hij overdag de tijd voor andere dingen. Zo belegde hij zijn studiefinanciering - investering drievoudig terugverdiend - en startte hij een eigen bedrijf voor webdesign.

Al snel kwam hij in aanraking met de oprichters van Technocon, waar hij inmiddels al enige jaren technisch directeur is. “Technocon maakt onder meer apparatuur waarmee gestolen auto’s gemakkelijk zijn te traceren door de politie. In Nederland hebben we ongeveer veertig procent van deze markt in handen”, zegt Van Wanrooij.

Afgelopen zomer rondde Van Wanrooij zijn opleiding cum laude af met een tien voor zijn afstudeerproject. “Ik heb begrepen dat dit bij deze studie in geen vijftien jaar was voorgekomen”, zegt Van Wanrooij. Het scoren van de hoogst mogelijke cijfers is typerend voor de ambitieuze ondernemer. Volgens Van Wanrooij kun je alles bereiken in je carrière zolang je maar streeft naar perfectie.

In het inkopen van technologie gelooft Van Wanrooij niet. ,,Als je iets ontwikkelt, is het belangrijk dat je de gebruiker daarna ook ondersteunt. Je moet het product dus door en door kennen. Bij Technocon is iedereen dan ook verantwoordelijk voor zijn werk over het gehele traject: het ontwerp, de doorontwikkeling, het testen en de nazorg.” >> Lees meer en stem.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Techno!

TECHNO! is een tijdschrift voor jonge mensen die zijn geïnteresseerd in technologietrends. Het blad legt echt grondig uit hoe allerlei nieuwe constructies, apparaten, machines en installaties werken, maar wel zodanig dat iedereen het kan volgen. Wie een technische studie volgt kan het blad gratis ontvangen en het is ook voor niets mee te nemen uit speciale TECHNO!-tijdschriftenzuilen die je aantreft op alle HBO-techniekfaculteiten en op de technische universiteiten. Het blad verschijnt zes keer per jaar. Ing. Sander Terbruggen en ing. Robin Koolstra zijn allebei constructeur en zij zijn de TECHNO!-redacteuren die de nieuwste ontwikkelingen in woord en beeld uitleggen.