Wie wordt het snelste techbedrijf? /reageer

Wie wordt het snelste techbedrijf?

De Fast50 is de lijst met allersnelste techbedrijven, die dit jaar voor de twaalfde keer wordt opgesteld. De voorwaarden zijn als altijd: eigen technologie moet wezenlijk zijn in de business, de kandidaten moeten een track record van minimaal vijf jaar hebben en hun hoofdkantoor moet in de Benelux staan.

Service2Media

Vorig jaar won Service2Media, de mobiele app-ontwikkelaar uit Enschede, de Fast50 editie 2010, met 4763 procent omzetgroei over vijf jaar. In zijn kielzog bevonden zich Morphis, leverancier van software voor klantencontact en CM Groep, de sms-specialist die het al jarenlang volhoudt in de hoogste regionen van de Fast50. Eerdere edities bevatten inmiddels bekende winnaars als TomTom, Albumprinter en ISM eCompany, het bedrijf van ’staats’ Jan Kees de Jager als koplopers.

Het mooie van het armpje drukken op de manier van de Fast50 is de transparantie: geen jury die gaat voor de meest mediagenieke uitslag, maar een leger accountants dat aan de hand van de jaarstukken vaststelt welke vijftig bedrijven hun omzet de afgelopen vijf jaar het snelst hebben zien toenemen. De ervaring leert dat de lat ligt rond de 400 procent groei over de periode van vijf jaar. De toppers uit de lijst laten duizenden, en bij explosief groeiende partijen als TomTom zelfs tienduizenden procenten groei zien.

Eer en publiciteit

Een plek in de Fast50 geeft overigens ook kans op een positie in de Fast500, de Europese lijst van snelste groeiers. Zo krijg je nogal eer van je werk als jong en snelgroeiend techbedrijf. Bovendien genereert de groeiwedstrijd aandacht bij klanten, leveranciers en - ook niet onbelangrijk - geldschieters. Onlangs vertrouwde een bekende venture capitalist toe aan Techbusiness, dat hij en andere investeerders steevast met de lijst in de hand aan het bellen slaan.

Voor bedrijven die jonger zijn dan vijf jaar is er de Rising Star award, als voorportaal naar de Fast 50. Bij gebrek aan een vijfjarig track record buigt zich hier wel een vakjury over de deelnemende bedrijven. Mede op basis van een elevator pitch wordt hun groeipotentie ingeschat. Ook de Rising Star award is vaak toegekend aan bedrijven die flink aan de weg timmeren, zoals Mapper, Fibremax, en Service2Media.

Ook snel? Schrijf hier in voor de Fast50.

Snel én jong? Inschrijven voor de Rising Star award kan hier.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Techbusiness

Techbusiness.nl belicht de businesskansen van technologie voor ondernemers en managers.