Nieuws/ Wifi-konijn meldt virtueel bezoek /reageer

door: Ewald Smits
over: internet, informatica, materiaal
op: 27 maart 2007

Hoe houd je in de gaten wie er bij je op bezoek komen in Second Life zonder dat je de hele dag aan het beeldscherm gekluisterd zit? Robert Slagter, onderzoeker aan het Telematica Instituut, heeft daarvoor het Wifi-konijn Nabaztag omgeprogrammeerd tot waakhond.
De populaire Nabaztag, een soort hightech kunstofversie van ons Nijntje, communiceert met de wereld via draadloze netwerken. De fabrieksversie meldt dat je email hebt ontvangen door met zijn oren te draaien, lampjes in zijn buik te activeren of een boodschap uit te spreken. Het script dat Slagter nu heeft geschreven (gratis te downloaden via SL Exchange) verbindt de viervoeter met Second Life en houdt daar de tent in de gaten. Als er bezoek is, wappert het konijn met zijn oren of spreekt het de namen van de Avatars of hun boodschap uit.
Slagter, in het dagelijkse tweede leven RJ Desantis: “Het konijn is zeer geschikt als ambient display: Het houdt je op subtiele manier op de hoogte van gebeurtenissen zonder dat je daarvoor ingelogd achter je scherm hoeft te zitten. Of je nou in de tuin zit of achter je bureau maakt niet uit.”

Toegevoegde waarde

Onderzoekers van het Telematica Instituut voeren al enige tijd onderzoek uit naar de toegevoegde waarde van Second Life voor bedrijven. Verder gebruiken ze deze omgeving ook als 3D experimenteerruimte. De nieuwe koppeling van Second Life en het Nabaztag konijn is een goed voorbeeld van een mash-up van diensten en een voorbeeld van een brug tussen de virtuele wereld en de echte wereld.

Het Telematica Instituut is een onafhankelijk Technologisch Top Instituut (TTI) dat onderzoek doet naar ICT-toepassingen in bedrijfsleven en maatschappij. Het is een uniek samenwerkingsverband van ondernemingen, kennis-instellingen en de overheid.

Reageren via Facebook

Reacties