Wij gaan de afvalberg verslaan! /2 reacties

Wij gaan de afvalberg verslaan!

Op 20 mei 2011 is een nieuw Nederlands record bijgeschreven in het Guiness Book of Records. Met afmetingen van elf meter lang, breed en hoog, is het grootste kunstwerk gemaakt van afval op het Domplein in Utrecht gerealiseerd. Aanleiding van de recordpoging was de We Beat The Mountain Day: een festival bedoeld om op een ludieke manier aandacht te vragen voor de wereldwijde afvalberg en de waarde van dit afval.

De gemiddelde Nederlander produceert per dag ongeveer anderhalve kilo aan afval. Een enorme berg van gebruikte verpakkingen, afgedankte apparatuur en versleten meubilair. De snelste en goedkoopste manier om deze berg weg te werken is door middel van verbranding. Dat gebeurt dan ook met zestig tot negentig procent van ons afval. Eigenlijk zonde van het materiaal waarin flink is geïnvesteerd om het te delven, produceren, assembleren, transporteren en te verkopen.

Honderd procent gerecycled

“Waarom kunnen we deze ogenschijnlijke waardevolle afvalberg niet op een andere manier kleiner maken, bijvoorbeeld door te recyclen?” Dat was de vraag die oprichter, Han Hendriks zichzelf stelde en die resulteerde in het ontstaan van We Beat The Mountain. Het doel is de afvalberg te verkleinen door producten te verkopen die gemaakt zijn van 100% gerecycled materiaal.

Hendriks ergerde zich al mateloos aan ontwerpers en fabrikant die verantwoordelijk zijn voor het op de markt brengen van inferieure consumentengoederen. Producten die bewust ontworpen zijn met een korte levensduur, om nieuwe aankopen te stimuleren en zo winst te maximaliseren. Maar toen ook zijn derde Samsonite reiskoffer binnen enkele dagen na aankoop kapot ging en hij die op bestemming moest achterlaten, was de maat vol. Gedreven door pure frustratie, oprechte boosheid en verbazing besloot hij tot actie over te gaan. En hoe doet iemand, die een ondernemer in hart en nieren is, dat? Juist, door een compleet bedrijf uit de grond te stampen!

In korte tijd is zowel een stichting als een BV opgezet. Het doel van de stichting is om naast bewustwording over en zichtbaarheid aan het afvalprobleem te creëren ook materiaalonderzoek te stimuleren en educatie op scholen te realiseren. De BV wordt ingezet om producten te ontwikkelen en te verkopen.

Intussen zijn meerdere producten op de markt gelanceerd. En dat terwijl de oprichters geen productontwerpers zijn, nul verstand hebben van materialen en geen flauw idee hebben van bestaande productiemethodes. “We Beat The Mountain is gebaseerd op het zogenaamde ‘Flat World Company’ principe. Dit wil zeggen dat we onze organisatie klein en overzichtelijk houden en als een netwerk organisatie nauw samenwerken met veel partijen. Een lean-and-mean-network-orchestrator dus. Alleen samen kunnen we die berg verslaan.”

Social Media

En dat de beweging aanslaat, blijkt wel uit de snelheid waarmee de aanhang groeit. Door gebruik te maken van social media verspreidt het verhaal zich als een lopend vuurtje. “Bij het opzetten van het bedrijf is de allereerste stap die we hebben genomen het realiseren van een goede facebook pagina. Op het moment hebben we al zo’n 50.000 vrienden op facebook en de teller staat nog lang niet stil. We Beat The Mountain staat aan de vooravond van een grote internationale doorbraak. Een ambitie van ons is om ooit in alle Apple Stores te liggen”, aldus Hendriks.
Van afval tot product

Zover is het nog niet, maar met de introductie van een laptop- en ipadsleeve en telefoonhoes zijn de eerste stappen gezet. De producten zijn gemaakt van 100% gerecycled PET, hetzelfde materiaal dat gebruikt wordt voor onze frisdrankflessen. Eén ipad cover is daarbij goed voor het verminderen van de afvalberg met zes 1,5 liter flessen. Als we puur kijken naar massa wegwerken dan scoort een ander project met zeecontainers heel hoog. Deze stalen reuzen van rond de 4000kg worden omgebouwd tot bruikbare kantoorruimtes, waarbij het interieur volledig uit gerecycled materiaal bestaat.

De grote vraag is natuurlijk of de producten van We Beat The Mountain na gebruik niet zelf bijdragen aan de immense afvalberg. Daar is echter uitvoerig over nagedacht door de oprichters: “Op onze sleeves zit een zogenaamd ‘trash deposit’ van zes euro. Dit houdt in dat consumenten, die een afgedankte We Beat The Mountain sleeve bij ons inleveren, een korting van datzelfde bedrag ontvangen bij aankoop van een nieuw product.”

Lees ook: een plastic boot van plastic soep

Reageren via Facebook

Over Thies Timmermans

Thies Timmermans (1979) studeerde in 2006 af aan de faculteit industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit in Delft. Tijdens zijn studie ging zijn interesse vooral uit naar het sociale aspect voor productontwerpen.

Thies is mede-eigenaar van het Amsterdamse ontwerpbureau IDEAL&CO. Als duurzaam productontwerper houdt hij zich bezig met mobiliteit, sociale innovatie en technische ontwerpen. Daarnaast schrijft hij voor diverse magazines over duurzaamheid en innovatie.

Meer informatie over zijn projecten en verhalen kun je vinden op zijn website [url=http://www.flo-design.nl]www.flo-design.nl.