Wikia Search wil met open concept zoekmarkt opschudden /reageer

Wikia Search wil met open concept zoekmarkt opschudden

Jimmy Wales, mede-oprichter van ’s werelds grootste online encyclopedie Wikipedia, houdt ervan heilige huisjes omver te schoppen. Sinds het hem met Wikipedia lukte om instituten als Encyclopaedia Britannica op hun grondvesten te doen schudden, heeft Wales de smaak te pakken. Zijn volgende slachtoffer heet Google. Want Wales lanceerde met Wikia Search een nieuw stuk online gereedschap in een zeer lucratieve markt. Opnieuw staat de rol van de gebruiker centraal.

Alpha-versie

De lancering van Wikia Search betreft een alpha-versie, dus een volwaardige vervanging van Google is het nog lang niet. “Dat duurt nog zeker twee jaar”, schat Jimmy Wales. Wikia moet zich gaan ontwikkelen zoals Wikipedia: door input van gebruikers. Boven zoekresultaten komt een kort mini-artikel te staan, met daarin een korte uitleg of foto. Bezoekers kunnen mini-artikelen schrijven die passen bij een specifieke zoekterm. Door gebruikers zoekresultaten te laten ‘ranken’ hoopt Wikia snel betere resultaten te krijgen.
Op dit moment zoekt Search Wikia door zo’n 50 tot 100 miljoen webpagina’s. Dat lijkt veel, maar valt in het niet bij de meer dan 18 miljard pagina’s die Google volgens schattingen indexeert. Het totale web wordt onofficieel geschat op ruim 30 miljard pagina’s, per dag komen er vele tienduizenden bij.

Vertoning

Gelukkig beseft Wales als geen ander dat een David Goliath-spelletje voor de bühne met rivaal Google zal uitlopen op een schaamteloze vertoning. Want ook Wales weet dat het marktaandeel van Google - pak ‘m beet 57 procent in US zoekmarkt - op korte termijn niet te evenaren is. En nee, ook het aandeel van Yahoo of zelfs Ask zal hij niet snel verbeteren.
Maar dat is ook niet direct zijn bedoeling. Jimmy Wales heeft een groter plan. Hij wil de manier waarop mensen zoeken veranderen, niet de methode of de machine waarmee.
Wales heeft nogal wat kritiek op de geheimzinnigheid rondom de algoritmes die de volgorde van zoekresultaten bepalen bij de grote zoekmachines. “De manier waarop dingen gerangschikt zijn en gepresenteerd worden is van enorme invloed op hoe wij de wereld zien”, zei hij eerder. “Ik denk dat het belangrijk is om te zeggen dat er echt een alternatief moet zijn dat compleet open en transparant is.”

Ambitie

Het duurt nog minstens twee jaar voor hij de kwaliteit heeft staan die nodig is om die ambitie waar te maken. Dat komt doordat Wikia Search, net als online encyclopedie Wikipedia, voor een groot deel afhankelijk is van de input van gebruikers. Ook Wikia drijft op het principe wisdom of the crowd. Gebruikers bepalen welke zoekresultaten relevant zijn. Ook kunnen ze per zoekterm een informatief mini-artikel schrijven, dat bovenaan de resultaten verschijnt. En - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google, dat zijn broncode angstvallig geheim houdt - is de broncode volledig open source. Iedereen met verstand van zaken kan helpen om de software (van onder meer Grub en Lucene) te verbeteren.

Wiki’s

Daar komt nog bij dat Wikia is uitgerust met social network-eigenschappen. Zo kunnen geregistreerde gebruikers elkaar vinden op interesses. Wiki’s maken het verder mogelijk om samen aan artikelen te werken of artikelen van anderen te verbeteren en/of aan te vullen. En om de plaag van spam tegen te gaan, gaat de gebruikersgroep straks bepalen wie mag schrijven en beoordelen en wie niet.