Wikipedia-entrepeneur gaat strijd aan met Google
/reageer
-
door: Xenia Bakker over: internet, media, uitgeven, concurrentie op: 8 februari 2007 Online-encyclopedie Wikipedia heeft het gebruik van internet veranderd
Nu hoopt de bedenker ervan hetzelfde te doen met de manier van zoeken op internet
Online-encyclopedie Wikipedia heeft het gebruik van internet veranderd. Nu hoopt de bedenker ervan hetzelfde te doen met de manier van zoeken op internet. Dat meldt de BBC.
De bedaarde oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, omschrijft zichzelf als ‘pathologisch optimist’. Aangezien hij recent plannen heeft ontvouwen voor een nieuwe ‘open source’ search engine die Google naar de kroon moet steken, kan hij zijn optimisme goed gebruiken. “Informatie zoeken is een fundamenteel deel geworden van de infrastructuur van de maatschappij,” zei de 40-jarige recent in Manhattan waar hij een voordracht hield voor met name media professionals, georganiseerd door The Glasshouse, een transatlantische netwerk voor ondernemers.
Geheimzinnigheid
Informatie zoeken is een fundamenteel deel geworden van de infrastructuur van de maatschappij. Ik denk dat het belangrijk is om te zeggen dat er echt een alternatief moet zijn dat compleet open en transparant is
Wales heeft nogal wat kritiek op de geheimzinnigheid rondom de algoritmes die de volgorde van zoekresultaten bepalen bij de grote zoekmachines. “De manier waarop dingen gerangschikt zijn en gepresenteerd worden is van enorme invloed op hoe wij de wereld zien. Ik denk dat het belangrijk is om te zeggen dat er echt een alternatief moet zijn dat compleet open en transparant is.”
Hij is tweeslachtig in zijn mening en dat geeft hij ook ruiterlijk toe. De gratis Wiki krijgt maandelijks 7 miljoen pageviews en maakt geen winst. De Wiki-baas heeft al vaak gezegd dat de Wiki het slimste of het domste was dat hij ooit deed.
Verrassende statistieken
Bij Wikipedia werken in totaal vijf mensen, wat verrassend weinig is voor een site die 10e staat op de lijst van meest bezochte sites ter wereld.
Als een boer met kiespijn vertelt Wales over dat hij mocht meevliegen in de Google-jet naar het World Economic Forum in Davos. Er is nog lang geen zicht op een Wiki-jet…
Maar zijn heldenstatus als de man die alle kennis ter wereld wil bundelen en gratis weggeven is formidabel.
Het idee is om het proces van internetzoeken te ‘wikificeren’, zodat mensen gezamenlijk besluiten hoe zoekresultaten georganiseerd en geranked moeten worden
De nieuwe ‘transparante’ zoekmachine staat nog in zijn kinderschoenen. Het groeit op onder de hoede van het zusterbedrijf van Wikipedia, Wikia, dat wel winst wil maken. Het idee is om het proces van internetzoeken te ‘wikificeren’, zodat mensen gezamenlijk besluiten hoe zoekresultaten georganiseerd en geranked moeten worden in plaats van dat dat gebeurd in de achterkamertjes van Google of Yahoo.
In een online-boodschap een het eind van het jaar noemde Wales het project ‘Search Wikia‘ en verwoordde zijn ambitie: een zoekmachine die alles verandert.
People powered
Wales is op zoek naar vrijwilligers om dit project op stoom te brengen. Er staat echter niets over mogelijke profit-sharing.
In plaats van Google te confronteren in conventionele businesstermen gelooft Wales, de onverbeterlijke optimist, dat er manieren zijn om vruchtbaar samen te werken met wat hij noemt “tweederangs search players”.
“Google heeft alle genieën al gehuurd…..die denken nu: hmm, als dit alternatief een succes wordt en goede zoekresultaten gemeengoed, dan moeten we op andere vlakken competitief zijn…. verticaal zoeken, merken, user-interface.”
Zijn filosofische benadering van de competitie met Google heeft voor wat kritiek gezorgd in de weblogs. De webveteraan Dave Taylor, die The Intuitive Life Business Blog schrijft, is sceptisch of Wales überhaupt in staat is om de zoek-markt te beïnvloeden. Hij schreef: “Mijn mening, na duizenden gebruikers te hebben gesproken, is dat mensen alleen van zoekmachine wisselen als ze niet meer tevreden zijn met hun huidige zoekmachine.”
De kans dat Google ooit zal terugvallen in kwaliteit van de geleverde zoekresultaten acht hij erg klein.
Een open maatschappij
Het idealisme van Wikipedia voor een open maatschappij, ook op internet, ligt recent onder kritiek. Sommigen zeggen dat de Wiki zelf ook niet echt open is omdat alle entries worden gecheckt op verifieerbaarheid, en niet op de ‘objectieve’ waarheid. Een Amerikaanse tv-komiek Stephen Colbert haalt al maanden uit naar Wikipedia waarbij hij zijn typetje laat denken over een clubje enthousiastelingen dat zelf wel bepaalt wat waar is en wat niet. Hij heeft de term ‘Wikiality’ bedacht wat in het Nederlands misschien iets als ‘Wikilijkheid’ zou zijn. De Wiki-administrators hebben al ingegrepen toen allerlei fans van de show entries gingen aanpassen.
Nu is er een spiegel-wikipedia genaamd Wikiality, de encyclopedie met een hoog gehalte aan ‘truthiness’.
Ontspannen
Wales zelf is ontspannen over hoe makkelijk het is voor ongeregistreerde bezoekers om veranderingen in de Wikipedia te maken. Soms zijn het verbeteringen maar vaker is het onzin. Maar het gedoe en soms zelfs het ‘vandalisme’ op de site is de prijs waard, vindt hij.
“Als je een leefomgeving hebt waar de software er bij voorbaat van uitgaat dat iedereen rotzooi komt trappen en waar bezoekers niet eens zelf fouten kunnen herstellen… dan roep je alleen maar vervelend gedrag op.”
Wederzijds respect
Hij is overtuigd dat Wikipedia’s succes neerkomt op eenvoudige software en wederzijds respect, gecombineerd met zo min mogelijk censuur en controle.
Maar je kunt je wel afvragen of op deze manier de collectieve wereld van de Wiki niet meer en meer onbetrouwbaar wordt en vol clubjes komt die hun eigen gelijk als waarheid zien. Het is een gevaar wat Wales onderkend.
Toen hij afgelopen juni aan de universiteit van Pennsylvania sprak schijnt hij gezegd te hebben dat de Wikipedia niet gebruikt moet worden door studenten om serieus onderzoek op te baseren. En als studenten blijven geloven in de objectiviteit van Wikipedia, dan komen ze van een koude kermis thuis.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook