Windenergie groeit, ondanks tegenwind /1 reactie

Windenergie groeit, ondanks tegenwind

Het gezegde dat het ‘voor de wind gaat’ is momenteel heel toepasselijk op de ontwikkeling van de windenergie wereldwijd. Deze tak van hernieuwbare energie groeit zo hard, dat het bijna slachtoffer wordt van zijn eigen succes.

Vertraging

Diverse projecten lopen vertraging op, meldt Energieportal. “In de laatste paar jaren hebben nieuwe technologiëen het mogelijk gemaakt om grotere en efficiëntere windturbines te bouwen. Dit, gecombineerd met steun uit de politiek voor alternatieve energie, heeft de vraag opgedreven. Nu kunnen de producenten die vraag niet meer aan, voornamelijk omdat ze de onderdelen niet snel genoeg aangeleverd krijgen.” Ondanks deze handicap nam de windturbinecapaciteit afgelopen jaar fors toe.

Wereldwijd

Hoewel landen als USA en China sterk in opkomst zijn, ligt Europa - ondanks relatief minder wind in het weerbeeld - nog ver voor. De globale stand van zaken van de windturbinecapaciteit in megawatts in 2007 was:

  • USA : 11.635
  • China: 2.588
  • India: 6.228
  • Europa:49.972
  • Overig: 6.883

De VS investeerde vorig jaar het meest in windenergie - het aantal geproduceerde megawatts was gelijk aan de kracht van twee kerncentrales - maar het ligt toch nog achter op kleinere landen die hier al jaren in investeren. Duitsland, toch niet een land met uitstekende windomstandigheden, genereert ruim twee keer zoveel windenergie als alle States bij elkaar.

Concurrentie

De roep om schonere energie heeft met name de vraag naar windenergie explosief doen toenemen. Een andere reden van die toename is dat de kosten van windenergie, vooral bij grootschalige projecten, langzamerhand kunnen concurreren met de energiekosten uit fossiele brandstof. Dat is vooral in Europa het geval, waar projecten vaak ook financiële hulp van de EU krijgen. In Duitsland bestaat bijvoorbeeld een subsidieregeling over 20 jaar, conform EU-besluiten.

Twintig procent

Omdat een aantal Europese regeringen in tegenstelling tot de USA een goed raamwerk heeft gecreëerd voor bedrijven, hebben energiebedrijven uit die landen inmiddels een aantal Amerikaanse windenergiebedrijven opgekocht. Zo kocht het Portugese Energias de Portugal SA eerder dit jaar voor ongeveer $2.7 miljard Horizon Wind Energy uit Houston, meldt EnergiePortal.
“Daarnaast kocht Acciona Energia SA uit Spanje EcoEnergy LLC, een divisie van de Morse Group uit Freeport, Illinois. En BP Alternative Energy, een divisie van BP Plc uit Engeland kocht vorig jaar Greenlight Energy Inc. voor ongeveer $100 miljoen. Hiermee bezitten Europese bedrijven volgens Emerging Energy Research ongeveer 20 procent van alle windenergie in de Verenigde Staten.”

Kosten

Omdat tot voor kort de kosten van energie uit kolen- en kerncentrales aanzienlijk lager waren dan kosten voor windenergie, en de Amerikaanse overheden alles overlieten aan particuliere initiatieven, kwam daar de windenergie nauwelijks van de grond. Nu kennelijk het milieuaspect een grotere rol speelt en het verschil van genoemde kosten snel kleiner wordt, lijkt het tij te keren.

Inmiddels komen ze er in de VS dus van terug en is het plan toch ook windmolenleveranciers in eigen land te hebben. De capaciteit en de opbrengsten van de huidige generatie windturbines die veel nu hoger is (10 tot 20 keer zoveel als 25 jaar geleden) en de alsmaar stijgende olieprijs werkt deze positieve ontwikkeling in de hand.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.